Gradska galerija Labin – Anessa Alagić Negri: Xsenofobija jedne boje

Alagić Negri Anessa 1

Alagić Negri Anessa 1

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin otvoriti će Mladen Lučić, likovni kritičar u srijedu 13. kolovoza 2014. godine, u 21 sat

Anessa Alagić Negri rođena je u listopadu 1967. u Raši. Završila je školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a diplomirala je u Rijeci pri Filozofskom fakultetu, smjer Likovna umjetnost, Odjel za grafiku, u klasi prof. mr. art. Josipa Butkovića. Članica je HDLU-a Istre. Izlagala je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad dobila je nekoliko nagrada. Živi u Labinu i radi kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar” Labin.

„Labinska umjetnica Anessa Negri predstavlja se u Gradskoj galeriji Labin svojim novim ciklusom slika nastalih nakon niza godina svojevoljne umjetničke apstinencije. Kreativna dugogodišnja pauza (bavljenje pedagoškom i primijenjenom umjetničkom djelatnošću) rezultirala je potpuno nepredvidljivim pomakom u poimanju autoričinog umjetničkog svjetonazora u odnosu na njezino ranije stvaralaštvo. Slobodno se može konstatirati da je u Anessinom radu nastupila katarza, odnosno temeljito čišćenje slikarskih elemenata ne samo u odnosu na prijašnji rad, već i u kontekstu općenitih umjetničkih razmišljanja kao svojevrsne filozofijsko-egzistencijalističke nadgradnje autorskih postupaka. To u autorice rezultira bitnom redukcijom izražajnih elemenata, odnosno ogoljavanjem slikarskih sredstava, koja su sada svedena na svoja osnovna polazišta. Izabravši monokromiju kao ishodište, Anessa se svjesno i odgovorno okreće slikarskim počelima, odnosno primarnim umjetničkim postupcima.” Mladen Lučić (….iz predgovora kataloga izložbe)

Izložbu posjetite do 02. rujna 2014.

Alagić Negri Anessa 2

Alagić Negri Anessa 3