Skip to content

Googlova gigapixel slika otkrila malog Mozarta kao gosta na svadbi Josipa II

Detail Mozart Souper

Virtlana šetnja po dvorcu Schönbrunn

Googlov online muzej bogatiji je od 7. veljače za još jednu sliku visoke rezolucije. Riječ je o slici Martina van Meytensa koja prikazuje svadbenu svečanost cara Josipa II i Izabele od Parme. Posebnost ove takozvane gigapixel slike je mogućnost približavanja i najsitnijih detalja slike. Tako se pred online promatračima ove slike u gužvi gostiju odjednom ukazuje i malo dijete. Najvjerojatnije je pri tom riječ o Wolfgangu Amadeusu Mozartu u dobi od četiri godine.

Ova se slika inače nalazi u Ceremonijalnoj dvorani dvorca Schönbrunn, ali malog Mozarta teško da će uočiti itko od 8.000 posjetitelja koji svakodnevno prođu kraj te slike. On je vidljiv samo posjetiteljima online muzeja jer je originala slika snimljena uz pomoć specijalnog fotoaparata, a pri tom nastala rezolucija od nekoliko milijardi piksela omogućuje približavanje svakog pojedinačnog detalja slike.

Souper c Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsgesellschaft

U Googlovom online muzeju se nalaze i 42 druga djela iz dvorca Schönbrunn, a zahvaljujući „Google Art Projectu” moguća je i virtualna šetnja dvorcem (http://www.google.com/culturalinstitute/collection/schloss-schoenbrunn. Šetnja omogućuje pregled prostorija u radijusu od 360 stupnjeva, a neki objekti, kao i već spomenuta slika, na kojoj se nalazi mali Mozart, mogu se i zoomirati.

See also  30. izdanje bečkog festivala suvremenog plesa