Skip to content

Glogoški u Otvorenom: Ostavke onih koji nisu ništa napravili za branitelje

Što traže branitelji koji prosvjeduju ispred resornog ministarstva? Hoće li im se smanjivati prava ili neće? Jesu li prosvjedi instrumentalizirani kako tvrdi Predrag Matić ili bi ministar trebao dati ostavku što traže prosvjednici? Na ova i mnoga druga pitanja na temu branitelja odgovore je pokušala pronaći večerašnja emisija HRT-a Otvoreno

FAH-glagoski

Tražimo smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Ništa nisu učinili za hrvatske branitelje. Ostaju bez posla, ne zapošljavaju se djeca branitelja. Obećao je sastanak s ministrom zdravlja jer je naša populacija jako bolesna. Ništa nije učinio za zdravstvenu zaštitu naše zajednice. Trećina čllanova Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) 1. skupine izgubila je prava. Bio sam s ministrom na razgovoru. Tražio sam povratak prava koja su izgubili, međutim nismo postignuli dogovor, rekao je predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, jedan od organizatora prosvjeda branitelja ispred resornog ministarstva u Zagrebu.

Ova vrsta dijaloga ne valja. Noći se pred ministarstvom, a ne razgovara se. Mislim da to nije dobro. Legitimno je, ali ne donosi dobro i ne dovodi do kvalitetnih rješenja. To su sve stradalnici domovinskog rata. To su sve invalidi i za njih je sve nemoguće smognuti novac, rekao je Blažeković.

Boris Blažeković nije upućen u niz stvari, replicirao je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm, također jedan od organizatora prosvjeda branitelja. Dijalog postoji. Više puta smo ministru Matiću predlagali da zajedno radimo na zakonu. Postojale su skupine, nitko nije htio niti pročitati nijedan naš prijedlog i zahtjev. Ispada da smo mi teret. Za Vladu ima novca, a za nas novca nema, dodao je. Kad je nastupila kriza Vlada si je uzela 6%, a nama 10%. Gdje je tu jednakost?

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je kako je zvala branitelje u Vladu na razgovor u srpnju 2009. godine. Odluka je bila da se smanji mirovina HRVI za 10%. Branitelji moraju dijeliti sudbinu države što se trenutačno događa. Kad se ljudima kaže što se događa, može se doći do razumijevanja. Kad sam ja bila premijerka, ja sam sjela uz ministra i razgovarala s braniteljima. I Milanovićeva je obveza da sjedne s braniteljima. Ako branitelji ne vjeruju resornom ministru Matiću, Milanović mora sjesti također i vidjeti što imaju za reći. Obojica odgovaraju za sudbine branitelja koji vani prosvjeduju na hladnoći, rekla je.

Bojan Glavašević bi se trebao ispričati, mlad je, sin je Siniše Glavaševića koji je masakriran na Ovčari. Isprika uvijek padne na plodno tlo, većina će ih prihvatiti, rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Potpredsjednik saborskog odbora za ratne veterane Domovinskog rata Željko Sabo rekao je kako je dobro da je emisija krenula u smjeru da se donese zaključak i rješenje. Nije dobro da su branitelji na hladnoći. Problem se može riješiti razgovorom. Je li razgovor moguć s ministrom, sa istim ljudima? Nismo dobili nikakvav zahtjev za razgovor. Bilo bi dobro da odbor za ratne veterane da dođe na razgovor s braniteljima. Problem branirtelja trebao bi se riješiti u ministarstvu. Ako se problemi ne mogu tamo riješiti, onda se kaže ministru ako ćete rebalansom proračuna smanjiti prava branitelja onda ćete dati ostavku. Ne vidim razloga da se ne vjeruje ministru Matiću koji je i sam branitelj, rekao je Sabo. (foto: fah, narod.hr/hrt)