‘Giselle’ i ‘Luđakinja iz Chaillota’ premijerno u HNK Zagreb

giselle theater

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu novu kalendarsku godinu počinje premijerom klasičnog baletnog djela ‘Giselle’ francuskog kompozitora Adolphea Adama u utorak 21. siječnja, u koreografiji prvakinje kijevske opere sa zagrebačkom adresom Iraide Lukašove.

Od praizvedbe u Parizu 1841., Adamov romantični balet doživio je brojne koreografske preobrazbe, a najdulje se zadržao na repertoaru u rukopisu koreografskog klasika Mariusa Petipaa, na kojemu se temelji i najnovija HNK-ova baletna produkcija.

Balet zagrebačke nacionalne kuće prvi je put izveo “Giselle” daleke 1897., upravo 21. siječnja. Prva Giselle u Zagrebu bila je Emma Grondona, uz Richarda Allegrija kao Albrechta, Mariju Kraus u ulozi Myrthe i Krunu Kesterčaneka u ulozi Hilariona.

U glavnim ulogama ove sezone izmjenjivat će se Edina Pličanić, Mai Kageyama i Pavla Mikolavčić kao Giselle, te Friedemann Vogel, Anton Bogov i Tomislav Petranović kao Grof Albrecht, dok će se u ulozi Hilariona izmjenjivati Azamat Nabiullin i George Stanciu, a Myrthe Iva Vitić Gameiro i Natalia Horsnell.

“Trajno izazovne plesačima i privlačne publici, romantična priča Theophila Gautiera i skladna Adamova glazba zahtijevaju visoku razinu plesnoga umijeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramatskog oblikovanja likova”, ističe se u najavi.

Orkestrom će ravnati Mihail Sinkevič i Miroslav Salopek. Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, kostimograf je Karlo Klemenčič, a svjetlo je oblikovao Deni Šesnić.

HNK će u siječnju uprizoriti i jednu dramsku premijeru, poetsku satiru “Luđakinja iz Chaillota” jednog od najvažnijih francuskih dramatičara Jeana Giraudouxa (1882.-1944.), koja je na programu u petak, 31. siječnja. “Teorije zavjere, beskrupulozne velike korporacije, pojedinci u potrazi za brzim bogaćenjem i jedna ekscentrična žena koja živi u Parizu u središtu su Giraudouxove priče o svijetu koji posrće i tone u kapitalizmu”, stoji u najavi.

“Luđakinja iz Chaillota” prvi put je izvedena nakon Giraudouxove smrti, 22. prosinca 1945. u pariškom kazalištu Theatre de l’Athenee u režiji Louisa Jouveta. Drama je vrlo često na repertoaru francuskih kazališta, 1970. doživjela je filmsku verziju s Katharine Hepburn u glavnoj ulozi, 1969. postavljena je kao mjuzikl, a 1992. izvedena je i kao balet uz glazbu Rodiona Ščedrine. (Hina)