Fakultetima se uzima novac kako bi Vlada kupovala skupe automobile

Radovan Fuchs x

Stanje u znanosti i visokom obrazovanju je kritično, sustav se urušava do te mjere da će ga teško biti popraviti kada HDZ dođe na vlast, a točku na “i” svojim su najavama o oduzimanju sveučilištima vlastitih sredstava, što je protustavno i protuzakonito, stavili ministri Slavko Linić i Željko Jovanović, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a

“Očigledno je da sveučilištima treba uzeti novac kako bi se namaknuo za silne vladine automobile, ili je u državi izvanredna situacija, a to bi onda Vlada trebala i javno reći”, izjavio je predsjednik HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Radovan Fuchs.

Fuchs je sa sveučilišnom profesoricom u Splitu i članicom Predsjedništva HDZ-a Marijom Boban i članom HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Predragom Šustarom ocijenio da je oduzimanje sveučilištu vlastitih sredstva nezapamćen čin kojim se narušava autonomija sveučilišta. Ako postoji sumnja da se sredstva od školarina ne troše za školovanje studenata, onda ministar Jovanović mora reći tko je to, a ne da izjavama o “bildanju plaća profesora” optužuje čitavu akademsku zajednicu, rekao je Fuchs. Drugo je, dodao je, zarada od stručnoga rada od koje fakulteti, s obzirom na to da im se iz proračuna ne uplaćuju dostatna sredstva, troše na materijalne troškove. U prošloj su godini znanstvene institucije iz tih sredstva platile više od 30 posto svojih materijalnih troškova, naveo je.