Emisija o presudi – Reiner: Kolektivne odgovornosti daleko su iza nas

reiner

Mi kao stranka ne možemo biti odgovorni. Nikad nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost, vremena kolektivne odgovornosti su daleko iza nas, izjavio je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik HDZ-a

U posebnoj emisiji posvećenoj nepravomoćnoj presudi u slučaju Fimi media gosti su Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora (HDZ), sociolog Renato Matić i Dragan Zelić iz GONG-a.

Jadranka Sloković u emisiji na HRT4 rekla je da nije očekivala ovakvu presudu. Čini nam se da nismo bili u istoj sudnici kao i sutkinja Čalić. Očekivali smo sasvim drugačiju presudu, pledirali smo na oslobađajuću presudu, rekla je Sloković.

Presudu sam slušao u središnjici HDZ-a zajedno s vrhom stranke. Aposolutno smo uvjereni da nismo odgovorni kao stranka. Žalit ćemo se na ovu nepravomoćnu presudu. Ona je presedan ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Ovo je prvi puta da se jedna politička stranka pokušava proglasiti kazneno odgovornom. Mi kao stranka ne možemo biti odgovorni. Nikad nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost, vremena kolektivne odgovornosti su daleko iza nas, izjavio je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik HDZ-a.

Sve političke stranke će sada dobro razmisliti hoće li se upustiti u ovakve avanture. Nadam se da su se neke stvari naučile. U budućnosti treba ulagati u prevenciju korupcije. Ova i svaka druga vlada treba reći da joj je to prioritet, rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Volio bih reći da se nešto veliko i značajno dogodilo, ali nije. Simbolično se nešto dogodilo i to je bolje nego ništa. Ljudi su danas reagirali isto kao i prije pet ili deset godina, prema nekakvoj simpatiji. Hrvatsko društvo je tvornica za proizvodnju korupcije, rekao je sociolog Renato Matić.

Urednici emisije: Ružica Renić i Damir Smrtić

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora na suđenju u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Krivima su proglašeni i ostali optuženici pa je tako bivši stranački rizničar Mladen Barišić osuđen na tri godine zatvora, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na 18 mjeseci zatvora, vlasnica agencije Fimi medije Nevenka Jurak na dvije godine, a bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio je uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a mora vratiti i 17 milijuna kuna imovinske koristi. I Sanaderu će se oduzeti 15 milijuna kuna. (HRT)