Skip to content

Đuro Sessa: Pupovac poziva na pobunu, na potezu su tijela RH koja pokreću kazneni progon

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u razgovoru za narod.hr ističe kako su neutemeljene optužbe na rad sudova u Hrvatskoj, nažalost, već folklor političara za kojim oni potežu kada ne postoji niti jedan drugi način da se privuče nešto malo medijske pozornosti

đuro-sessa-hina

„Optužiti cijelu jednu vlast u Republici Hrvatskoj (RH) da je šovinistička, pristrana i poticana rasnim razlozima prelazi sve do sada viđene granice folklora. Pupovca brani saborski imunitet i na potezu su tijela RH koja pokreću kazneni progon jer Pupovac poziva na pobunu”, naglašava Sessa komentirajući izjavu predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca kako hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijima.

No, Sessa je ipak uvjeren kako do toga neće doći, a kada bi i došlo, kaže da Hrvatski sabor ne bi dopustio kazneni progon.

S druge strane, sve kada bi i konkretna odluka bila pogrešna, u što ne želi ulaziti – to ne može biti povod ozbiljnom, odgovornom , savjesnom političaru da se razmeće takvim općim ocjenama na račun sudbene vlasti, smatra predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

„To je zaista zastrašujuće i ne mogu zamisliti da se može dogoditi bilo gdje osim u Hrvatskoj”, ocijenio je za narod.hr.

Ističe kako nije naivan pa i ne očekuje političku ocjenu vlasti na ovaj istup, ali ako čl. 4. Ustava RH propisuje i međusobno uvažavanje i suradnju sve tri grane vlasti – eto prilike da i ta odredba Ustava dobije svoj smisao.

„Konačno, ako hrvatski zakoni nisu pravedni Sabor je mjesto gdje se oni mogu primijeniti, ali to je možda preteško, lakše je iz Krnjaka razmetati se optužbama”, zaključio je Sessa.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Krnjaku Pupovac je najavio izvanredne mjere zaštite prava povratnika Petra Kunića i još 14 obitelji srpske nacionalnosti koji, iako su vlasnici kuća, Hrvatima koji su se njihovim kućama koristili i u njima radili preinake moraju isplatiti naknade. Pupovac to smatra potvrdom da u Hrvatskoj “sudovi sude po nacionalističkim kriterijima”.

S obzirom na to da je sud za petak najavio razgledavanje kuće za zainteresirane za dražbu, Pupovac je pozvao na nepoštivanje odluke suda te istaknuo: “Nećemo dozvoliti da ta dražba prođe jer sudovi sude po nacionalističkim kriterijima.” (Foto: Fah, narod.hr)