Dürerov Poljski zec nakon punih devet godina ponovno izložen

Albrecht Durer Poljski zec 1502 c Albertina Becc
Izložba je pored djela iz zbirke same Albertine proširena i za djela posuđena iz velikih svjetskih muzeja kao što su Metropolitan Museum of Art i Louvre

Albrecht Durer Poljski zec 1502 c Albertina  Becc

Bečka Albertina
14. ožujka – 29. lipnja 2014.

Bečka izložba pod nazivom „Utemeljenje Albertine. Između Dürera i Napoleona” po prvi puta prikazuje 200 remek-djela iz zbirke same Albertine u kontekstu zanimljivih životnih priča njezinih utemeljitelja – vojvode Alberta von Sachsen-Taschena i nadvojvotkinje Marie Christine. Velika izložba objedinjuje najzanimljivija djela zbirke, počevši od Michelangela, preko Rembrandta i Rubensa sve do Caspera Davida Friedricha.

Vremenski odlomak koji izložba dokumentira seže od 1738. do 1822. godine, tj. od vremena baroka pod caricom Marijom Terezijom do bidermajerskog stila koji započinje nakon Bečkog kongresa 1815. godine.

Alexandre Roslin Vojvotkinja Marie Christine 1778 Albertina

U okviru izložbe bit će izloženo i jedno od najvrjednijih djela muzejske zbirke. Riječ je o akvarelu Albrechta Dürera “Poljski zec” koji je nastao 1502. godine i koji se od 18. stoljeća nalazi u ovom bečkom muzeju. Kako bi se ovo više od 500 godina staro djelo zaštitilo od utjecaja zraka i svjetlosti, čuva se na adekvatnoj temperaturi u višestruko osiguranom podrumskom depou. Poljski je zec zadnji put bio izložen 2005. godine, a sada će nakon punih 9 godina zbog svoje iznimne osjetljivosti publici biti prikazan iza posebnog stakla koje filtrira ultraljubičaste zrake. Za ovu sliku vrijedi naime pravilo da se smije izlagati najviše dva puta u pet godina.

Bečka će publika osim toga imati prilike vidjeti i Napoleonov šešir koji je slavni vojskovođa nosio prilikom bitke kod Eylaua kao i druge raskošne objekte koji predočavaju feudalni život europskog visokog plemstva.

Impresije s izlozbe c Albertina Bec

Izložba je pored djela iz zbirke same Albertine proširena i za djela posuđena iz velikih svjetskih muzeja kao što su Metropolitan Museum of Art i Louvre. Izložba je otvorena 14. ožujka, a ostaje otvorena sve do 29. lipnja ove godine.