Skip to content

DORH, koji teoretski zastupa Njemačku, žalio se na izručenje Mustača

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu kojim je na temelju europskog uhidbenog naloga odobrena predaja bivšeg šefa Udbe Zdravka Mustača Saveznoj Republici Njemačkoj

mustac-varaždin

Žalba je podnesena zbog povrede zakona i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, tvrdi državno odvjetništvo.

U dodatnom pojašnjenju žalbe glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić tvrdi da je evidentno došlo do zastare i da se to trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke.

U izjavi za Hinu Galić je kazao da Županijski sud u Varaždinu nije uzimao u obzir zastaru, a državno odvjetništvo smatra da je trebalo. Galić je rekao da su uz žalbu priložili i nekoliko odluka njemačkih sudova gdje su oni za svoje državljane, za koje je izdan europski uhidbeni nalog a gdje je prema njihovom kaznenom zakonu utvrđeno da je nastupila zastara za određeno kazneno djelo, odbili izručenje tih osoba drugim državama.

Vijeće Županijskoga suda u Varaždinu donijelo je 27. ožujka odluku o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

Vijeće Vrhovnog suda donijelo je ranije rješenje kojim su prihvaćene žalbe obitelji ubijenog Stjepana Đurekovića te je ukinulo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici od 9. siječnja 2014. i predmet je upućen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Nakon donošenja prvostupanjskog rješenja kojim se odbija predaja Mustača Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici odlučilo je ne podnijeti žalbu protiv tog rješenja.

Slučaj je došao pred varaždinski sud jer velikogorički nije imao kapaciteta za sastavljanje novog vijeća. (Foto: FAH, HRT)