Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a

trump victory

trump victory

Republikanski kandidat Donald Trump šokirao je svijet postavši novi izabrani predsjednik SAD-a. Trump je osigurao 270 elektorskih glasova nakon što je nekoliko posljednjih država u kojima je rezultat bio vrlo tijesan prevagnulo na stranu multimilijardera iz New Yorka. Prema najnovijim podacima CNN-a Trump je osvojio 289, a Hillary Clinton 218 elektorskih glasova. Trump će kao 45. američki predsjednik naslijediti Baracka Obamu 20. siječnja iduće godine

Birači u industrijskom središnjem dijelu Amerike pretvorili su tradicionalno demokratske države u Trumpove pobjedničke baze, u neizvjesnijoj izbornoj utrci nego što se predviđalo. Trumpova protukandidatkinja Hillary Clinton nazvala ga je i čestitala mu na pobjedi. Trumpova pobjeda frustirajući je kraj njezinih predsjedničkih težnji – ovo njezin drugi poraz u nastojanju da postane prvom američkom predsjednicom. Bivša prva dama, senatorica i državna tajnica mjesecima je vodila u anketama, ali su je birači doživljavali kao kalkulanticu s kojom se ne mogu povezati. Ona je odlučila danas se ne obratiti javnosti – to će učiniti sutra.

Trump je više glasova osvojio u Floridi, Wisconsinu, Iowi, Idahu, Montani, Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Ohiju, Wyomingu, Nebraski, Missouriju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini, Indijani, Kansasu, Arkansasu, Kentuckyju, Zapadnoj Virdžiniji, Tennesseeju, Louisiani, Oklahomi, Mississippiju, Teksasu i Aljasci. Clinton je pobijedila u Kaliforniji, Washingtonu, Vermontu, Illinoisu, New Yorku, Massachusettsu, Rhode Islandu, Oregonu, New Jerseyju, Connecticutu, Coloradu, Virdžiniji, Marylandu, Delawareu, Distriktu Columbia, Novom Meksiku i na Havajima.

Oboje kandidata imaju pobjede u državama u kojima se to i očekivalo. U Floridi je utrka dvoje kandidata dugo bila neizvjesna. Trump je i ondje u prednosti, iako ona baš i nije uobičajena za republikanskog kandidata. Trumpova pobjeda prouzročila je pad vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama.

Republikanci kontroliraju Senat i Predstavnički dom

Republikanci su na izborima zadržali kontrolu i nad Senatom i nad Zastupničkim domom Kongresa, objavila je stranka na Twitteru nakon što su objavljeni izborni rezultati u ključnim državama. Demokrati su se nadali da će preuzeti kontrolu nad Senatom, u koji se birala trećina novih zastupnika i u kojemu su republikanci do izbora imali većinu (54 od 100 senatora).

Republikanci su u bitci za Senat dobili vjetar u leđa obranom mandata Marca Rubija u tijesnim izborima na Floridi. Također su uspješno obranili mandate u Sjevernoj Karolini, Indiani, Wisconsinu, Missuriju, Pennsylvaniji i Arizoni, pokazuju projekcije američkih televizijskih mreža. Također su uspjeli zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa koji je u njihovim rukama od 2011.

Prema projekcijama televizijskih mreža, republikanci će osvojiti 235 od 435 zastupnika u donjem domu Kongresa. To znači da su demokrati osvojili 12 mandata više nego u postojećem sazivu, ali još uvijek premalo da bi stekli kontrolu nad Zastupničkim domom. HRT