Dok se otpuštanjem stručnjaka uništava INA, ministar Vrdoljak sjedi skrštenih ruku

vrdoljak

vrdoljak

U sjeni svih događanja oko INA – MOL sporenja i početka arbitraže oko načina upravaljanja najznačajnijom tvrtkom u Hrvatskoj, skriveno od očiju javnosti radi se na otpuštanju radnika u INA-i. I to ne kako je ljetos najavljivano u planovima zbrinjavanja 180, nego se radi od 338 zaposlenika u INA-i

U dokumentu koji posjedujemo konačni popisi trebaju se dogotoviti do 08. rujna 2014. godine i dostaviti u Upravu INA-e. Sve je obavijeno velom tajne i u zaposlenike na srednjim i nižim razinama se uvukao strah pogotovo jer se postupak radi netransparentno pravdajući to zaštitom osobnih podataka zaposlenika.

Dobrim dijelom radi se o stručnjacima koji rade na poslovima istraživanja i eksploataciji nafte i plina koja čini skoro 50% prihoda INA-e. Odlaskom stručnjaka iz INA-e ljudski potencijali koji INA-u održavaju na trenutnim razinama poslovanja i istraživanja nafte i plina čini se nepovratna šteta, budući je svima poznato da je za formiranje i dobijanje kvalitetnog stručnjaka u ovoj „branši” potrebno višegodišnje školovanje i radno iskustvo. Znanje koje zaposlenici INA-e posjeduju je neprocjenjivi kapital za svaku tvrtku. Čak 93 od 338 radnika koji su prema upravi višak ima visoku stručnu spremu, pri čemu ih devetero ima akademsku titulu magistra znanosti, a dvoje doktora znanosti.

Hrvatska stranka prava postavlja pitanje kome je otpuštanje u interesu i pogotovo na ovakav način koji se trenutno provodi. Je li ovo otpuštanje pokazatelj budućeg odustajanja od temeljnog posla INA-e – istraživanja i eksplatacije nafte i zemnog plina? Je li ovo otpuštanje najava definitivnog odustajanja od modernizacije rafinerija u Sisku i Rijeci?

Ne ide li se ovim otpuštanjem radnika na ruku MOL-u s ciljem trenutačnog povećavanja zarade a dugoročno uništavanjem INA-e, njenim smanjivanjem vrijednosti i jeftinijom kupnjom dionica?
Hrvatska stranka prava izražava svoje oštro protivljenje najavljenim otpuštanjima i postavlja pitanje bar onom dijelu uprave INA-e koja zastupa Hrvatsku što su poduzeli da do toga ne dođe?

Isto pitanje upućujemo i Ministru Gospodarstva Ivanu Vrdoljaku što je učinio da ne dođe do ovakve devastacije ljudskih potencijala u INA-i?

Daniel Srb, predsjednik HSP-a