Skip to content

Dani sv. Josipa u Uništima

Zbog praktičnih razloga, kako naglasi Slavko Galiot, glavni organizator obilježavanja Dana sv. Josipa u Uništima, izabran je neradni dan kako bi se okupili prijatelji, posjetili najbliži, ili se vratilo, bar na jedan dan mjestu u kojemu je prije dvadesetak godina živjelo nekoliko stotina ljudi

dani sv josipa 1
Tomislav Marijan Bilosnić i Fabijan Lovrić s KUD-om Kijevo

Na snijegom posutim vrhovima Velikog Bata, navlačilo se sivilo oblaka, popuhivala bura, dok smo se Tomislav Marijan Bilosnić i ja (22. ožujka 2014.) vozili pod skute Dinare, u Uništa, koja samo političkim odlukama pripadaju Bosni i Hercegovini, dok je sva ostala komunikacija okrenuta Kijevu, odnosno, Republici Hrvatskoj. Zemljopisni položaj je granicom odvojio Uništa od Bosne i Hercegovine, ali tolerantnim ponašanjem granične policije, približio ih Hrvatskoj. Iz Uništa se samo može nazad, u Kijevo, u Hrvatsku, pa preko Knina do Bosanskog Grahova kojemu Uništa katastarski pripadaju.

dani sv josipa 2
Dragan Čović, predsjednik HDZ-ea Bosne i Hercegovine, i gradonačelnica Knina Josipa Rimac s domaćim KUD-om

Zbog praktičnih razloga, kako naglasi Slavko Galiot, glavni organizator obilježavanja Dana sv. Josipa u Uništima, izabran je neradni dan kako bi se okupili prijatelji, posjetili najbliži, ili se vratilo, bar na jedan dan mjestu u kojemu je prije dvadesetak godina živjelo nekoliko stotina ljudi. Danas jedno jedino stado ovaca pase planinsku travu iznad sela; kao da je cijeli pejzaž istrgnut iz najuspješnije slikarske zbirke i podastrt slobodi pod nebeskim svodom. Škola bez učenika, društveni dom koji samo jedan puta godišnje oživi, na Dan sv. Josipa, kada se okupi stotinjak ljudi, kada se čuje pjesma, diple, crkvena zvona, automobili; a onda pokrov noći prekrije selo tišinom do novog susreta.

Optimističan je prof. Slavko Galiot, i kao svi domoljubi, nada se boljim danima za Uništa.

Na svetoj misi, koju su vodili fra Ivan Lukač i Ivan Buljević, nazočili su i političari iz Bosne i Hercegovine: Dragan Čović sa suradnicima, Stipan Šarac, Ivan Vukadin, Ivan Pelivan, te gradonačelnica Knina Josipa Rimac i mnogi drugi uglednici iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Okupljenim građanima, na zajedničkom ručku, obratio se riječima potpore i sam Predsjednik HDZ-ea Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, rekavši kako su svi relevantni čimbenici upoznati sa toponimom Uništa, sve do Bruxellessa, i da se nada kako će se izolacijsko stanje popraviti i pozitivno riješiti za stanovnike Uništa.

Kulturno-umjetničko društvo Dinara iz Kijeva, upriličilo je kratak kulturni program, a mnogi su obukli i svečanu, narodnu nošnju.

Dobro je, kako reče jedan građanin Uništa, da bar na jedan dan selo oživi i pokaže svoj puni sjaj i mogućnosti života koje u njemu postoje.

Optimized by Optimole