Skip to content

Britanska ofenziva na GMO

Članovi Vijeća za znanost i tehnologiju Ujedinjenog Kraljevstva (CST) pripremili su najnoviji izvještaj o rizicima i prednostima genetski modificiranih usjeva i hrane (»GM Science Update«, ožujak 2014.)

kukuruz

Potpisnici izvještaja su znanstveni savjetnici premijera Davida Camerona pa je procjena i stajalište izneseno u izvještaju mjerodavno za politiku i odnos Ujedinjenog Kraljevstva prema tehnologiji GMO-a.

GMO je budućnost!?

U službenom dokumentu CST-a uvjerava se javnost da su GM proizvodi sigurni i potrebni. GM usjevi optimalno su rješenje za prehranu svjetskog stanovništva, otporni su na bolesti i klimatske promjene, sjetvom takvih usjeva smanjuje se potrošnja agrokemikalija, a dolaskom novih generacija patentiranih biljaka omogućit će se sjetva pšenice i kukuruza u sušnim područjima, na škrtoj ili presoljenoj zemlji. Stoga, smatraju autori izvještaja, treba osigurati političku i financijsku podršku agrobiotehnološkoj industriji, ali i zakonodavne okvire kojima će se olakšati implementacija svih GM proizvoda na sva tržišta svijeta.

Znanstvenici – separatisti

U izvještaju CST-a kritizira se restriktivna politika Europske unije prema blagodatima i mogućnostima koje pružaju GM usjevi. Autori smatraju da treba liberalizirati europsko tržište i prekinuti s iscrpnim i skupim ispitivanjima sigurnosti GM proizvoda. Također predlažu odvajanje Londona od Bruxellesa, odnosno traže da Ujedinjeno Kraljevstvo ima pravo, usprkos zajedničkoj politici EU-a, samostalno otvoriti granice za uvoz, promet i sjetvu GM usjeva. Sumnju kojom se javnost opire tehnologiji GMO-a nazivaju »neurozom«.

Takva upozorenja predstavnika Vijeća za znanost i tehnologiju podudaraju se s nedavnim prijetnjama Owena Patersona, ministra okoliša Ujedinjenog Kraljevstva i pobornika GMO-a, da će Europa postati poljoprivredni muzej ako ne prihvati proizvode inovativnih biotehnoloških kompanija. Čini se, dakle, da je na »otoku« započela ofenziva u kojoj političari u suradnji sa znanstvenicima pokušavaju osvojiti plodna polja i zasijati ih GM sjemenom.

Znanstvenici – trgovački putnici

Međutim, nedugo nakon objavljivanja službenog izvještaja CST-a, otkriveno je da su svi potpisnici dokumenta u eksplicitnom (financijskom) sukobu interesa. Iako su autori akademski uglednici i sveučilišni profesori, svi oni već godinama surađuju s biotehnološkom industrijom, primaju donacije za istraživanja i putovanja, honorare za konzultacije ili dividende od dobiti dioničkih društava… Claire Robinson, glasnogovornica međunarodne organizacije »GM Watch«, smatra da se ne radi o nezavisnim znanstvenicima: »Njihove su tvrdnje uvjerljive baš kao i one trgovačkih putnika.« Brian John, predstavnik velške udruge »GM-Free Cymru«, tvrdi: »Ovaj neobičan izvještaj podrška je ministru Patersonu u njegovu pokušaju da poremeti europsku regulaciju GMO-a. Izvještaj je obična propaganda u korist industrije GMO-a.«

Tko su autori?

Prvi potpisnik izvještaja je sir David Baulcombe, profesor na Sveučilištu u Cambridgeu, dugogodišnji konzultant biotehnološke kompanije »Syngenta«. Procjenjuje se da za svoje intelektualne usluge prima više tisuća britanskih funta godišnje. Drugi je Jim Dunwell, profesor na Sveučilištu u Readingu, osnivač lobističke skupine za GMO »CropGen« i u javnosti poznati promotor biotehnologije. Treći je Jonathan Jones, profesor u poznatome laboratoriju Sainsbury u Norwichu, osnivač i savjetnik biotehnološke kompanije »Mendel Biotechnology« koja intenzivno surađuje s kompanijom »Monsanto«. Četvrti je John Pickett, profesor na Institutu Rothamsted, gdje redovito surađuje s kompanijama »Aventis«, »Du Pont«, »Novartis« i »Syngenta«. Posljedni potpisnik je španjolski profesor Pere Puigdomenech, čije javne nastupe sponzoriraju kompanije »Monsanto«, »Bayer« i »Du Pont«.

S takvim životopisima autora izvještaj Vijeća za znanost i tehnologiju o GMO-u više nalikuje na marketinški pamflet koji koristi biotehnološkoj industriji i »otočkoj« poljoprivrednoj politici, ali šteti ugledu znanosti u javnosti. (Valerije Vrček/GK)