Skip to content

Boris Kugler u Noći muzeja

Gradski muzej Karlovac i ove godine sudjeluje u obilježavanju Noći muzeja, u sklopu te manifestacije u Galeriji Vjekoslav Karas, 29. siječnja 2010. godine otvara izložbu akademskog slikara Borisa Kuglera.

Sample Image

Boris Kugler pripada mlađoj generaciji hrvatskih slikara. Akademsku naobrazbu stekao je na zagrebačkoj Likovnoj akademijia a školovanje je nastavio na Akademiji vizualnih umjetnosti u nizozemskom gradu Enschedeu.

Karlovcu se predstavlja s ukupno šezdeset i sedam recentnih radova, tematski podijeljenih u deset cjelina, nastalih u periodu od 2007. do 2009. godine, koji su ujedno i dokaz plodnog stvaralačkog opusa. Bogatim i izražajnim koloritom te ugodnom atmosferom, slike osvajaju promatrača na prvi pogled. Kugler se izražava u tehnici ulja i gvaša, koristeći se različitim formatima platna i papira. Posjetitelji će u dvanaest izdvojenih niša galerijskog prostora imati priliku postepeno upoznavati svaku od tema koje su slikara okupirale posljednjih godina. Uz dobro mu znane zagrebačke ulice, Kugler nam donosi i vedute Pariza, primorske pejzaže, marine i rive, mostove, parkove, slike mora i riječnog pejzaža ali i odlično kompozicijski riješene, slike s temom Ribe kao i prizore mrtve prirode.

Sample Image

Kuglerovo slikarstvo teško je svesti na jedan nazivnik. U osnovi još uvijek figurativno, ono ipak kreće prema pojednostavljivanju oblika, gubljenju obrisa, a u pojedinim slikama vidljiva je težnja k apstrakciji.

Predgovor katalogu izložbe napisala je kustosica Gradskog muzeja Karlovac Silvija Huljina, koja je zajedno s Borisom Kuglerom odgovorna i za likovni postav.
Izložba će biti otvorena do 26. veljače 2010. godine, a moguće ju je razgledati u radno vrijeme Galerije od ponedjeljka do petka od 07 do 15 sati,  a srijedom i petkom i od 17 do 19 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati.
Silvija Huljina, kustosica zbirke galerijskog odjela GMK
silvija.huljina@yahoo.com

Akademija-Art.net