Skip to content

Bolničke infekcije vrebaju pacijente

Unatoč skromnom napretku u kontroli bakterija koje haraju bolnicama, svaki 25 pacijent u američkim bolnicama dobije infekciju tijekom hospitalizacije

Staphylococus aureus

Objavio je to ovog tjedna američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju istraživanja provedenog u 183 bolnice tijekom 2011. godine. Pokazalo se da unatoč mjerama suzbijanja bolničkih infekcija koje su svakim danom sve rigoroznije, oko 648.000 pacijenata u SAD-u godišnje dobije bolničku infekciju, neki od njih i po nekoliko puta, pa je iste 2011. godine evidentirano ukupno 721.000 infekcija, a računa se da je 75.000 pacijenata zbog njih umrlo.

U CDC-u upozoravaju da je iz dostupnih podataka nemoguće sa sigurnošću reći koliko je smrti bilo direktna posljedica infekcija. Računa se, međutim, da je smrtnost od bolničkih infekcija oko 10 posto. Evidentno je da svakoga dana više od 200 Amerikanaca umre od infekcija koje su dobili tijekom boravka u bolnici, poručio je u priopćenju direktor CDC-a, Tom Frieden.

Na kirurgiji zagrebačkog KBC-a Rebro kažu kako se broj bolničkih infekcija rapidno smanjio nakon preseljenja klinike u novu zgradu. To je, ističu, uz dobre higijenske mjere, jedan od efikasnih načina sprečavanja zaraze superbakterijama.

– Broj infekcija danas je praktički zanemariv, a uglavnom ih imamo ako nam dođu pacijenti izvana. To se može zahvaliti većim i puno komfornijim prostorima, gdje nema kontakta među pacijentima. Žao mi je što i druge bolnice nemaju naš standard, jer nije isto imate li u sobi deset pacijenata, ili jednog – kaže Mate Majerović, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb.

U slučaju da primaju pacijenta koji je bolničku infekciju dobio u drugoj ustanovi, na zagrebačkoj kirurgiji znaju se dobro pripremiti. »Na takve se slučajeve potroši dosta novca, pacijenta moramo izolirati i davati mu skupu terapiju. Ni jednoj bolničkoj ustanovi nije drago dobiti bolničku infekciju, osobito ako se na vrijeme ne prepozna, jer širenje takve infekcije velika je šteta ne samo za pacijente, već i bolnicu i njeno osoblje«, ističe Majerović. Mnoge infekcije, dodaje šef kirurgije, dogodile bi se i da je pacijent otpušten kući, jer se kod teško bolesne osobe oslabljenog imuniteta lako razvije infekcija bakterijom koja kod zdravog čovjeka ne izaziva bolest, no u bolnicama dobivaju na težini. (Novi list)