Predsjednička kandidatkinja HDZ-ove koalicije Kolinda Grabar Kitarović predstavila je danas svoj izborni program ‘Za bolju Hrvatsku’ u prepunoj Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin

kolinda FAH

Predstavljanje je započelo hrvatskom himnom ‘Lijepa naša’ i minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Grabar Kitarović je ušla u prepunu dvoranu popraćena gromoglasnim, više minutnim pljeskom uz taktove pjesme ‘Do pobjede’ klape Cambi.

Dosta je bilo pesimizma i malodušja, poručila je Grabar Kitarović. Nećemo dopustiti da nam mladi idu iz Hrvatske. Želim biti predsjednica Hrvatske koja će vratiti dostojanstvo svim građanima, poručila je. Dodala je kako predsjednik Ivo Josipović i sadašnja Vlada nisu učinili ništa kako bi život u Hrvatskoj bio bolji.

Želim biti predsjednica Hrvatske u kojoj će se vratiti dostojanstvo svim njenim građanima – umirovljenicima, braniteljima i svim socijalno ugroženim skupinama.

Želim danas s vama podijeliti i svoj optimizam, svoju vjeru u budućnost Hrvatske. Hrvatska ima sve pretpostavke za razvoj i napredak: od geografskog položaja, naših ravnica, gorja, obale i Jadranskog mora, povoljnih klimatskih uvjeta, bogatstva šuma i vode, do naših vrijednih i obrazovanih ljudi. Naših radnika, obrtnika, poljoprivrednika i seljaka, ribara, znanstvenika i istraživača, poduzetnika, branitelja, ljudi zlatne životne dobi… Ne može mi nitko tvrditi da je normalno da smo danas na dnu ljestvica svih pokazatelja razvoja u Europi. Mi jednostavno možemo i moramo bolje!

Za razliku od aktualnog predsjednika i njegove vlade koji su duboko podijelili hrvatsko društvo po ideološkim temama, obvezujem se da ću okupljati sve društvene slojeve, sve ljude dobre volje koji mogu pridonijeti izvlačenju Hrvatske iz beznađa i depresije.

Samo zajedno, kao što smo to bili ranih devedesetih godina, možemo na novom hrvatskom zajedništvu izgraditi bolju i uspješniju Hrvatsku. Ne trebaju nam novi temelji, ni novi ustav, ni takozvana druga republika. Temelji naše Hrvatske čvrsti su i neuništivi, ukorijenjeni u Domovinskom ratu.

Inicijativa Ive Josipovića o novom ustavu samo je još jedna obmana, kao što je to bila i takozvana Nova Pravednost. Jednostavno prazna priča. Gospodina Josipovića pitam odakle mu hrabrost danas tražiti veće ovlasti kad nije koristio ni one koje ima po sadašnjem Ustavu.

‘Gospodina Josipovića pitam odakle mu hrabrost tražiti da se predsjedniku povećaju ovlasti kad nije koristio ni postojeće, a sve vas pitam pamtite li ijedan potez predsjednika – pamtit će se samo po tome što ni o jednom pitanju nije imao stav’, kazala je Grabar Kitarović.

‘Bit ću predsjednica svih građana Hrvatske i bit ću pokretač promjena i prijeko potrebnih reformi – dosljedno ću primjenjivati sve Ustavom definirane ovlasti Predsjednika Republike koje ne treba proširivati’, naglasila je.

Petogodišnja pasivnost sadašnjeg Predsjednika na odlasku spram Vlade pokazala je njegovu potpunu nezainteresiranost za gospodarsko stanje, ali i društvene odnose u Hrvatskoj. Evidentno je da takvo njegovo ponašanje proizlazi iz skrbi za zaštitu političkih probitaka i pozicija aktualne vlasti, a zanemaruje zajedničke interese građana, te time svjesno krši ustavne obveze predsjednika.

Prema odredbi čl. 102. Ustava predsjednik može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja te može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi. To će biti moj prvi predsjednički potez! I to ću učiniti snagom svoga ustavnog i demokratskog autoriteta na osnovi kvalitete iznesenih argumenata, iznad svega svjesna činjenice lošega gospodarskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj.

Da je Ivo Josipović odlučan i neovisan predsjednik u ovoj dramatičnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi zagrmio bi i žurno tražio sjednicu Vlade pa i po cijenu opoziva njezinog premijera. Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne vlade.

U svojem Programu za Bolju Hrvatsku, na prvom mjestu, kao najvažnije pitanje, postavila sam gospodarski rast– za bolji život u Hrvatskoj.

Svjedoci smo teške gospodarske krize koja traje već šestu godinu. Negativni trendovi traju duže nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, bez naznaka oporavka. Građani sve teže žive, a mladi odlaze u inozemstvo.

Zbog toga je rješavanje gospodarske krize apsolutni prioritet mojega programa.

Prije predstavljanja odsvirana je hrvatska himna, odana je počast braniteljima Domovinskog rata i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Na predstavljanju programa je i dvadesetak generala.

‘Razlog moje kandidature je teško socijalno i gospodarsko stanje. Iako je kriza i u svijetu u Hrvatskoj je gore jer ima nesposobnu vladu i predsjednika koji nije učinio ništa u proteklih pet godina’, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

‘Dosta je bilo pesimizma, Treba nam novo hrvatsko zajedništvo,’naglasila je.

‘Neću dozvoliti novi egzodus iz Hrvatske i to su razlozi moje kandidature. Radit ću u korist svih građana ,a ne političkih elita,’posebno je istaknula HDZ-ova predsjednička kandidatkinja.

Želim biti predsjednica Hrvatske u kojoj će se vratiti dostojanstvo svim njenim građanima – umirovljenicima, braniteljima i svim socijalno ugroženim skupinama. Želim danas s vama podijeliti i svoj optimizam, svoju vjeru u budućnost Hrvatske.

‘Rješavanje krize i gospodarski rast apsolutni je prioritet mog programa. Posebno ću poticati razvoj poduzetništva. Kad budem predsjednica fondovi EU-a će se koristiti i nećemo gubiti novce’, poručila je Grabar Kitarović. Osobno će, dodala je, lobirati za LNG Omišalj i Pelješki most. Snažno se usprotivila monetizaciji autocesta, dodala je da će se boriti za uspostavu isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu te će dati punu podršku mladim istraživačima.

Snažno se protivi monetizaciji autocesta: “Autoceste su naša ključna insfrastuktura koja omogućava budućnost Republike Hrvatske”, istaknula je.

“Domoljubljem, zajedništvo i upornim radom protiv duboke gospodarske krize”, istaknula je.

Od prvog dana mandata snažno ću poticati institucije vlasti na svim razinama, kao i poduzetnike i sindikate, na zajedničko rješavanje nagomilanih gospodarskih problema. Moramo stvoriti povoljne uvjete za razvoj gospodarstva i nove investicije u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

Posebno ću poticati razvoj poduzetništva i jačanje poduzetničke i ulagačke klime, kao pretpostavke za povećanje zaposlenosti.

U današnjim uvjetima globalizacije moramo biti konkuretni, a to znači i učinkovitiji. Preduvjet je tome brza i učinkovita državna i lokalna uprava. Vrlo brzo nakon stupanja na dužnost, u širokim konzultacijama sa stručnjacima, počet ću davati prijedloge za njenu racionalizaciju i povećanje učinkovitosti.

“Ne prihvaćam da i jedno dijete u Hrvatskoj može biti gladno- to je nedopustivo”, istaknula je.

Rješavanje teške gospodarske krizi utječe na slabljenje nacionalne sigurnost, jer gospodarska kriza često generira i sigurnosnu, istaknula je kazavši kako će se zalagat za izgradnju sustava nacionalne sigurnosti kroz novi koncept sustava domovinske sigurnosti.

Članstvo u NATO-u pruža sigurnost, no pravi jamac sigurnosti su učinkovite Hrvatske oružane snage, kazala je.

Moderna demokratska RH stvorena je u Domovinskom ratu, a na svojim leđima su ju iznijeli hrvatski branitelji, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, rekla je Grabar Kitarović.

“Oni su bili i jesu u temeljima suvremene RH i sustava nacionalne sigurnosti. Vratit ću i štititi njihov dignitet i dignitet Domovinskog rata”, istaknula je.

Grabar Kitarović je pozvala hrvatske branitelje da svojim znanjem, sposobnostima i iskustvom pomognu u izgradnji novog sustava domovinske sigurnosti. Istaknula je kako i dalje ostaje pri tome da će rehabilitirati i vratiti dostojanstvo generalima koji su umirovljeni 2010. godine.

Dostojanstvo treba vratiti i braniteljima koji se već 22 dan bore za svoja prava ispred Ministarstva branitelja, rekla je napomenuvši kako je neprimjereno da zimu dočekaju u tim uvjetima.

Danas se neke istrage se provode selektivno, a neki su i dalje nedodirljivi, rekla je Grabar Kitarović te ističe da će se kao predsjednica zalagati za provedbu načela nulte stope tolerancije prema korupciji i protiv zlouporabe represivnog aparata i tajnih službi u političke svrhe.

Istaknula je kako nije za pravo veta predsjednika RH.

Mora postojati veći stupanj transparentnosti u radu institucija, rekla je Grabar Kitarović napomenuvši kako je i za veću uključenost građana u formuliranju politika. Napominje kako je profesionalizacija državne uprave, nešto za što ću se zalagati.

Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako RH nema konkretnu vanjsku politiku, a ona će kao predsjednica ustrajati na emancipiranoj i domoljubnoj vanjskoj politici koja promiče prije svega svoje nacionalne interese.

Položaj i zaštita hrvatskog naroda u BiH, jedan je od najvažnijih ciljeva, naglasila je.

Sa susjednom Republikom Srbijom, u svijetlu njihovog pristupanja EU, radit ću na rješavanju pitanja nestalih, ali i politika čistih računa s posebnim naglaskom na hrvatski interes – kroz definiranje granica na Dunavu, istaknula je.

Sustavno ću raditi na vraćanju Hrvata u Domovinu, redefinirati diplomatsku službu i staviti ju u funkciju gospodarskog rasta, a ne da bude mjesto za uhljebljivanje podobnih, napomenula je. (foto: FAH, narod.hr)