Boko Haram militanti zauzeli ključnu multinacionalnu bazu na sjeveroistoku Nigerije

boko-haram

boko-haramMilitantna skupina Boko Haram zauzela je posljednji grad na području nigerijske države Borno bio pod kontrolom državnih snaga sigurnosti

U gradu Baga, na obalama jezera Chad, nalazila se međunarodna vojna baza koja je zauzeta i zapaljena od strane militantne islamističke skupine, u napadu je ubijen velik broj civila i pripadnika vojske, javili su sigurnosni dužnosnici i očevici.

Senator države Borno, Maina Maaji Lawan, izjavio je kako je vojska napustila svoje položaje, a očevici koji su utočište potražili u susjednom Čadu, rekli su kako je ubijeno mnogo ljudi te da je grad, nakon što su ga osvojili militanti, opljačkan i zapaljen.

“Boko Haram započeo je s napadima na okolicu Bage jučer, pri čemu je uništeno šest gradova i nekoliko naselja, što je natjeralo stanovnike da napuste svoje domove i pobjegnu u susjednu državu”, rekao je Lawan.

“Stigli su u nevjerojatno velikom broju i svladali multinacionalne snage i lokalnu miliciju. Zaposjeli su međunarodnu bazu a vojnike poslali u bijeg”, dodao je Lawan.

Komunikacije s gradom su prekinute, a do točnog podatka o stradalima se ne može doći. Lawan je potvrdio i kako je vojska napustila položaje bez da je pokušala uzvratiti udarac.

“Frustracija stanovnika oko činjenice da ih vojska nije niti pokušala zaštititi je ogromna. Nešto definitivno nije uredu kada naša vojska bez borbe napušta svoje položaje svaki put kada dođe do napada od strane Boko Harama”, rekao je Lawan.

“Trenutno smo utočište pronašli u Gabuwa-i , Kangallamu i Kaigi unutar Čada, u blizini granice s Nigerijom”, rekao je očevidac napada Usman Dansubdu. Advance