Biskup Gorski: Tko god u interesu ideologije krije istinu o zločinima i sam postaje zločinac

krizni-put
Nekoliko tisuća vjernika iz župa s područja Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije te iz cijele sjeverne Hrvatske i brojnih udruga, okupilo se danas na misnom slavlju u svetištu crkve Muke Isusove u Macelju, u spomen na žrtve Križnog puta 1945. godine

krizni-put

U nekoliko navrata prije i za vrijeme svečanog misnog slavlja u povodu 69. obljetnice Križnog puta isticano je kako iz svetišta u Macelju vjernici ne odlaze s ljutnjom i mržnjom, već spremni oprostiti i pružiti ruku pomirenja onima koji su to spremni prihvatiti.

Poručio je to i mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, podsjećajući da su to ujedno bile i riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića 1991. godine, izrečene na ovom istom mjestu.

U svojoj propovijedi biskup Gorski istaknuo je kako nije lako razumjeti istinu tog doba i mržnju kojom je ubijen toliki broj nedužnih. Također, dodao je, nije lako razumjeti ni činjenicu da se i danas šuti o tome, kada su žrtve odavno umrle, a i njihovi ubojice. Naglasio je da tko god u interesu ideologije krije istinu o zločinima i sam postaje zločinac.

Biskup Gorski poručio je i kako su vjernici dužni izgrađivati društvo koje će prevazići sve ono što ga razdvaja, a zajednički graditi obitelj, župe, hrvatsko društvo.

U maceljskim šumama, na lokacijama Ilovec i Lepa Bukva, u 23 grobišta dosad su pronađeni posmrtni ostaci 1.163 osobe. Pretpostavlja se da je u okolici Macelja, na početku Križnog puta 1945. stradalo oko 12 tisuća osoba.

Stjepan Bačić, novi predsjednik Udruge Macelj, izjavio je kako se upravo na ovom mjestu vidi sva okrutnost i bešćutnost tadašnjih komunističkih vlasti. Kao zadatak udruge naveo je daljnju borbu za otkrivanje istine o onima koji su zločine naredili i počinili, ali i onih koji ih i dalje skrivaju.

Dodao je kako je cilj udruge da se područje oko Macelja proglasi spomen područjem te da se sva grobišta na ovom području označe i istraže kako bi se saznao točan broj stradalih.

Na misnom slavlju bio je i Andrija Hebrang, bivši HDZ-ov ministar i zastupnik, koji je u izjavi novinarima podsjetio da je zadnje sustavno istraživanje ovakvih i sličnih grobišta širom Hrvatske provodio Ured za istraživanje žrtava komunističkih zločina.

Od kada je taj ured ukinut, a posao istraživanja prebačen na Ministarstvo branitelja, godišnje se istraži jedno grobište, dok ih je u Hrvatskoj još neistraženo 940, rekao je Hebrang. Tužnim smatra što u 24 godine hrvatske samostalnosti nisu iskopani ostatci desetaka i desetaka tisuća pokojnika, ili barem obilježilo grobišta. (narod.hr/h)