Skip to content

Bečka gradska vijećnica i ove godine slavi život – Life Ball 2014

Provokativni plakat podigao prašinu i zaradio kaznenu prijavu

Life Ball 2014 cLaChapelle

U austrijskom će se glavnom gradu u subotu, 31. svibnja, održati 22. izdanje Life Balla, najvećeg europskog humanitarnog eventa za pomoć osobama oboljelim od HIV-a

Cilj organizatora ove manifestacije, koja je prvi put održana 1993. godine, prikupljanje je novčanih sredstava koja djelomično odlaze u ruke domaćim udrugama oboljelih od HIV-a, a djelomično internacionalnim organizacijama koje pomažu najpogođenijim područjima svijeta.

Life Ball ujedno ima i prosvjetiteljsku ulogu. Naime, svake godine preko 500 nacionalnih i međunarodnih medijskih predstavnika izvještava o ovom iznimnom događanju. Ovakvu pozornost Life Ball postiže prije svega svojim veselim nastupom kojim slavi život – opušten, maštovit, bujan, bez starosnih barijera, socijalnih i spolnih razlika. Opulentnom slavlju života pridonosi i takozvana Style Bible bala (www.stylbible.org) koja nudi prijedloge za kostimiranje, a 100 se najbolje kostimiranih posjetitelja kvalificira za povlaštene ulaznice po cijeni od 75 eura.

Od samog su se početka i mnoge poznate ličnosti kao što su Sharon Stone, Sir Elton John, Catherine Deneuve, Liza Minnelli, Heidi Klum, Naomi Campbell, Randy Crawford, Kelis, Dita von Teese, Earth Wind i Fire, Kool & The Gang, No Angels ili Simon Webbe aktivno odazvale ovoj manifestaciji.

Ceremonija otvorenja se od 2000. godine održava ispred bečke gradske vijećnice, gdje se svake godine okupi više od 45.000 posjetitelja, a nastavak večeri u prostorijama vijećnice rezerviran je za 4.000 odabranih posjetitelja. Središnji dio bala predstavlja modna revija na kojoj su do danas sudjelovali mnogi svjetski poznati dizajneri, a ove godine su to Givenchy, Viktor & Rolf, Lanvin, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Etro te Dsquared2. Posebnost ove modne revije je to, što kreacije ne nose poznati modeli, već razne prominentne osobe.

Life Ball će i ove godine okupiti mnogobrojne poznate ličnosti kao što Ricky Martin, Christina Perri, Leona Lewis te austrijska pobjednica ovogodišnje Eurovizije, Conchita Wurst.

Posebno zanimljiv je i plakat za ovogodišnji bal koji se održava pod naslovom „Ja sam Adam. Ja sam Eva. Ja sam ja.”, čiji je autor David LaChapelle, koji je u centar pažnje stavio transrodnu ženu i manekenu Carmen Carrera. Zbog svoje je izravnosti plakat uspio podići dosta prašine u desničarskim austrijskim krugovima te je protiv njega čak podignuta i kaznena prijava.

Optimized by Optimole