Skip to content

Bečka Tropicália

Sample Image
Kunsthalle

Riječ je izložbi koja će prikazati temeljna djela brazilskog kulturno-političkog pokreta pod nazivom Tropicália ili Tropicalismo koji je prvotno bio puno poznatiji kao mulitistilski glazbeni smjer.

Pokret je svoje ime dobio po izložbi umjetnika Hélia Oiticica koja je pod istim imenom održana 1967. godine u Muzeju moderne umjetnosti u Rio de Janeiru.

Sample Image
Tropicália, Hélio Oiticica

Tropicalismo je nastao ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća kao reakcija na vojni puč u Brazilu i represivnu državnu politiku. Pokret je oštro kritizirao konzumerizma i utjecaj masovnih medija na društvo te se borio protiv dokidanja političkih prava.

Sample Image
Hélio Oiticica

Organizatori bečke izložbe predstavljanjem djela kao što su "Tropicália" Hélia Oiticica ili "Baba antropofágica" Lygia Clarka te kapitalnih djela značajnih umjetničkih grupa pod vodstvom Nelsona Leirnera, Rubensa Gerchmana, Anna Marie Maiolino te Lygia Clarka nude presjek umjetničke raznolikosti jednog kratkog ljeta potpune umjetničke anarhije. Osim toga izložbom će biti pokazano i kako je kreativni impuls koji proizlazi iz Tropicálie utjecao i još uvijek utječe na rad današnjih suvremenih brazilskih umjetnika, kao što su Ernesto Neto, Rivane NeuenschwanderCao Guimarães.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net