Bajka iz plićaka – Književno-likovna radionica na 54. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

Bajka iz plicaka 1

U bogatom radioničkom programu ovogodišnjega Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku realizirana je od 30. lipnja do 4. srpnja 2014. i književno-likovna radionica “Bajka iz plićaka”. Sudionici radionice bila su djeca od pet do devet godina s kojima su radile voditeljice Lidija Dujić (urednica, književnica i sveučilišna predavačica) i Dijana Nazor (profesorica likovne kulture i restauratorica), autorice art-slikovnice „Bajka iz plićaka” (Mala zvona, 2013.).

foto-galerija

Djeca su na radionici učila o vrstama jadranskih riba, a zatim su crtala neobične i čudesne ribe. Polazeći od kamenih oblutaka sa šibenskih plaža zajedno s voditeljicama preoblikovali su obično kamenje u umjetničke objekte (ribice). Nakon što su žicom oživjeli kamenja i pretvorili ih u ribe, svako je dijete napisalo i svoju priču. Sinergijom likovnog i književnog, promjenom različitih aktivnosti djeca su prolazila cijeli stvaralački proces. Razvijala su kreativnost, maštovitost, finu motoriku kao i socijalne vještine neophodne za skupni rad.

Slikovnica „Bajka iz plićaka” izazvala je velik interes te ušla u najuži izbor za nagrade „Ovca u kutiji” i „Grigor Vitez” – Dijana Nazor dobila je Pohvalu Nagrade „Grigor Vitez” za posebnost u likovnom izričaju kreativnom igrom elemenata prirode u knjizi. Prije Šibenika autorice su svoju slikovnicu predstavile i na Monte Libriću.

Bajka iz plicaka 2