Skip to content

Afere županice Merzel na čekanju i rješavaju je “polako”

merzel

Aferi Lovrić Merzel zasad neće presuditi politika. Da svoj posao napokon odrade – prepušteno je institucijama. A one su svoj posao brzo odradile u slučaju zviždačice Jasmine Jovev. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potvrdili su da je Jovev zbog bolesti djeteta bila na opravdanom bolovanju

Nova afera županice Merzel otvorila je stare priče

Dok pravosudna tijela, čini se, miruju, Siskom kruže dokumenti o aferama. U središtu pozornosti Marina Lovrić Merzel i sporna kupnja zgrade za hitnu pomoć.

Ivo Žinić iz HDZ-a kaže kako se ovu aferu naziva sisačka Planinska jer se ni po čemu ovaj slučaj ne razlikuje od Planinske u Zagrebu za koju se vode sudski postupci.

Konkretno – 23. ožujka 2013. Sisačka županija urudžbirala je ponudu autokuće koja joj želi prodati zgradu. Samo dan prije pokazali su vidovitost. Od porezne uprave već su zatražili da procijeni vrijednost upravo te zgrade.

Pa to svakako može pobuditi neku sumnju i u osnovi u ovom slučaju politička je etika potpuno zakazala, objašnjavaIvan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Zgrada je ubrzo kupljena za oko milijun i 300 tisuća eura, što je bilo manje od procjene poreznih stručnjaka. Bi li se u Sisku možda našla i jeftinija zgrada, ne znamo – jer javni natječaj prema Zakonu nisu morali raspisati. Profesor Koprić kaže, to je siva zona.

Za svaku nabavu robe i usluga morate podnijeti postupak ako je više od 200 tisuća kuna, dok za nekretninu ne trebate raspisati natječaj, ističe profesor Koprić.

I tu popisu afera koje se vežu za sisačku županicu nije kraj. Još se pamti pokušaj kupnje luksuznog automobila. Uz to povezivali su je s jeftinom prodajom tvrtke Ceste Sisak tajkunu Žužiću, s izvlačenjem novca u aferi Drvoplast, s lažnim prikazivanjem plaće, plaćanjem sinove svadbe javnim novcem, vođenjem supruga na službeni put u Rim, navodnom estetskom operacijom na račun poreznih obveznika.

Cijelo vrijeme u krug, insinuacije, podvale, afera. Vi meni kažete da sam imala bezbroj afera, a koja je to završila, afera ima početak i kraj. Što sam ja to napravila, što je protuzakonito?, pita županica Lovrić Merzel.

Na moguće protuzakonitosti sisački su oporbenjaci aludirali i zbog impresivnog popisa nekretnina obitelji Merzel. Osam stanova i kuća, od Siska do središta Zagreba, tvrde, u nerazmjeru su s njezinom plaćom. Dovoljno da institucije obave svoj posao. (HRT)