Sv Josipa u Karlovcu

Karlovac – U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, 15. rujna, proslavljena je 40. obljetnica posvete te crkve i svetišta. U želji za što boljom promocijom štovanja svetog Josipa u hrvatskom narodu na ovu lijepu obljetnicu novi rektor nacionalnog svetišta u Karlovcu mons. Antun Sente ml. pozvao je rektore i čuvare poznatijih svetišta u Hrvatskoj. Pozivu su se odazvali rektor nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatko Koren, rektor nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivan Bradarić OFM Conv., čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Antun Jesenović OFM, čuvar svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini mons. mr.Tomislav Rogić, ravnatelj inozemne pastve HBK i BK BiH dr. Tomislav Markić i superior svetišta Srca Isusova u Zagreb o. Mirko Nikolić DI. Susret rektora započeo je u župnom uredu te se nastavio upoznavanjem cijelog svetišta Svetog Josipa. Na putu prema starom gradu Dubovcu rektori su se zaustavili na grobu nedavno preminulog mons. Marijana Radanovića, graditelja karlovačkog svetišta.

Misi je prethodila pobožnost sv. Josipu koju je predmolio rektor mons. Sente ml. U ispunjenom svetištu, misno slavlje predvodio je rektor marijanskog svetišta u Mariji Bistrici mons. Koren uz koncelebraciju već spomenutih rektora i ravnatelja te svećenika Karlovačkog dekanata predvođenih dekanom Franjom Tomaševićem OFM.

Mons. Koren propovijedao je o karakteristikama sv. Josipa, posebno se usredotočivši na jednu: da je on čovjek iz drugoga plana. Istaknuo je kako je danas bitno biti prvi u svim razinama života. Ne biraju se sredstva za postizanje toga cilja, ruše se i gaze drugi, blate i stavljaju na stup srama. A kada se taj cilj ostvari čuva se svim sredstvima. S druge strane, kad pogledamo sv. Obitelj, u prvom su planu Isus i Marija. Josip nam pokazuje da nije dobro iskakati u prvi plan po svaku cijenu, da se ne trebamo osjećati zapostavljenima i do kraja neiskorištenima u drugome planu. Da se u toj ulozi ne životari, već živi i diše punim plućima. Josip nas uči da moramo prihvatiti svoj položaj kao mjesto u kojem se možemo potpuno ostvariti kao čovjek, davati rezultate prema svojim sposobnostima i pri ponudi vodeće uloge preuzeti inicijativu. Mons. Koren pozvao je vjernike da izađu iz drugog plana, da podrže dobre inicijative i da ne smiju dopustiti da netko drugi odlučuje o našoj budućnosti, o našoj Domovini, mladima. Jer i sv. Josip je izišao u prvi plan kada je to bilo potrebno te pokazao svoju snagu i inicijativu za dobro obitelji. U današnje vrijeme, uz nametanje brojnih negativnosti, katolici moraju istupiti i pokazati da imaju viziju i to viziju Isusa Krista. Istaknuo je da nam sv. Josip poručuje da se ne moramo bojati nikakve krize, stvarne ili umjetne. Da se ne moramo bojati ničega ako se prihvatimo vlastita rada jer upravo su vlastiti rad i odgovornost za obitelj snaga koja nas uvijek može pokrenuti. Slaveći obljetnicu posvete svetišta sv. Josipa moramo zahvaliti svima koji su ovu crkvu izgradili i uredili kako bismo imali prostor za okupljanje, za rast i jačanje u vjeri. Ali smo i pozvani da i sami postanemo nerazrušiva Crkva Božjega naroda, čvrsto povezana u jedno i da, više od ovoga zdanja, svjedočimo o Božjoj ljubavi prema ljudima. Stvoreni smo za ljubav i slobodu. U toj ljubavi sposobni smo ovaj svijet učiniti ljepšim, u toj slobodi, prožetoj kršćanskim vrijednostima, sposobni smo ovu Domovinu učiniti još ljepšom, poručio je mons. Koren.

Na kraju misnog slavlja rektor svetišta mons. Sente ml. zahvalio je svima koji su svoje živote ugradili u Nacionalno svetište i omogućili da se u njemu okupljaju vjernici. Zahvalio je i braći svećenicima što su svojim sudjelovanjem uzveličali proslavu 40. obljetnice posvete svetišta, kao i svim vjernicima. (IKA)