39. Osorske glazbene večeri – Petrit Çeku prvi put praizvodi novo djelo za gitaru

Petrit Ceku

Petrit Çeku prvi put u karijeri praizvodi novo djelo za gitaru

U nedjelju 10. kolovoza s početkom u 21 sat u crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije u sklopu Osorskih glazbenih večeri recital će održati gitarist Petrit Çeku. Karizma i glazbeni genij ovog izvanserijskog interpreta zaustavlja dah, seli u sferu izvan vremena, fascinira i otkriva nikad upoznat i doživljen smisao djela koje predstavlja. Virtuoz briljantne tehnike i piana koja doslovce dodiruju tišinu jedan je od najtraženijih gitarista mlađe generacije danas u svijetu. Premda natjecanja smatra neumjetničkima i nemuzičkima, osvojio ih je deset na najvažnijim priredbama koje u međunarodnoj konkurenciji uspoređuju i ocjenjuju sposobnosti i domete gitarističkih talenata. Rođen je u Prizrenu, no korpusu hrvatske glazbe pripada zbog činjenice da je glazbenu naobrazbu stekao u Zagrebu. Srednju školu završio je kod profesora Xhevdeta Sahatxije u Glazbenoj školi Pavao Markovac, a diplomu stekao u razredu profesora Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se poslije kod glasovitog gitarskog pedagoga, Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu. Danas živi u Berlinu. Uz nastupe na europskim i američkim pozornicama, često i rado svira u Hrvatskoj.

U osorskoj crkvi Petrit Çeku izvest će 3. suitu za violončelo u C-duru, BWV 1009 u obradi Valtera Dešpalja, Fandango variado- skladbu jednog od najvažnijih skladatelja za gitaru prve polovice 19. stoljeća Dionisija Agauada u kojem je on zakratko utjecaj bečke klasike zamijenio španjolskim foklorom te Tri španjolske skladbe koje je Joaquin Rodrigo napisao za velikog gitarskog virtuoza Andresa Segoviu i u kojem se skladatelj također nadahnjuje fandangom, ali i i još jednim nezaobilaznim španjolskim plesom flamencom.

S obzirom da je u središtu pozornosti Osorskih glazbenih večeri hrvatska glazba, ona posebno mjesto zauzima i na ovom recitalu. Jednom od trojice adresanata posvete ovogodišnjeg festivala, Stjepanu Šuleku, Çeku će počast odati izvedbom njegovog jedinog opusa za gitaru. Tri trubadurske evociraju ugođaje i zvuke vremena srednjovjekovnih putujućih udvornih svirača. Praizveo ih je 1986. Çekuov profesor Darko Petrinjak u rodnom mjestu Williama Shakespeara Stratford-upon- Avonu. Po prvi put, upravo u Osoru, Petrit Çeku praizvest će jedno novo djelo za gitaru solo. Riječ je o skladbi Nejasno pitanje koju je Frano Đurović napisao na narudžbu Osorskih glazbenih večeri i posvetio jedinstvenom Petritu Çekuu.