Skip to content

NOVOGODIŠNJI KONCERTI U “ZAJCU” – Uvertire za Rijeku 2020, 27., 28.,29. i 30. prosinca

„Uvertire za Rijeku 2020“ naziv je ovosezonskih novogodišnjih koncerata, krune prosinačkog blagdanskog programa u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, koji su na programu 27., 28.,29. i 30. prosinca 2019. s početkom u 20.00 sati. Izvedbom orkestra riječke Opere ravnat će, Riječanima već dobro poznati, maestro TaeJung Lee.

„Vjerujem da će svaki od koncerata „Uvertire za Rijeku 2020”, uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020. u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.

Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja“, najavljuje dirigent.

Koncert će otvoriti veličanstvene fanfare iz preludija Te Deuma Marca Antoinea Charpentiea. U nastavku programa slijede uvertire Mozartovu „Figarovu piru”, Rossinijevoj „Kradljivoj svraki“, Offenbachovom „Orfeju u podzemlju”, Verdijevoj „Moći sudbine”, Glinkinim „Ruslanu i Ljudmili”, Wagnerovom „Tannhäuseru“. Potom slijedi blještavilo bečkog dvora – uvertira opereti „Šišmiš” kralja valcera, Straussa mlađega. U finalu koncertne večeri je uvertira opereti „Laka konjica” Franza von Suppéa, skladatelja s kojim započinje razdoblje zlatne bečke operete, koja se još od njegovih početaka tradicionalno izvodi na svakom Bečkom novogodišnjem koncertu.

Nakon popularnih i prepoznatljivih uvertira, često korištenih i u popularnoj kulturi, slijedi neizostavna profinjena, vrlo elegantna bečka glazba. Jer kakav bi to Novogodišnji koncert bio bez, primjerice, valcera „Na lijepom plavom Dunavu“.

U pravom blagdanskom ozračju, u pauzi koncerata, publika će nazdraviti čašom Zlatne vrbničke žlahtine što ju poklanja PZ Vrbnik, partner Novogodišnjih koncerata, a prostor će cvjetnim aranžmanima ukrasiti i oplemeniti Vrtni centar Iris MBM.

Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji koncert za cijelu obitelj, na Silvestrovo, 31. prosinca u 12.00 sati, a koji je, osim terminom izvedbe, i svojim programom te trajanjem prilagođen djeci za koju su ulaznice gratis.

Osim glazbenog doživljaja u posebnom blagdanskom ozračju, riječki Novogodišnji koncerti postatao je i društvenim događajem koji se ne propušta. Danas tradicionalni, Novogodišnji koncert prvi put se našao na repertoaru 30. prosinca 1982. Ubrzo je koncert postao jedan od najpopularnijih i najposjećenijih kazališnih programa, a iako se zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi godinama povećavao, uvijek se tražila ulaznica više.

Tako su i ulaznice za ovogodišnje koncerte rasprodane gotovo odmah po puštanju u prodaju, a još nekoliko ulaznica može se pronaći za podnevni silvestrovski Dječji novogodišnji koncert.

Podsjetimo na kraju kako je slavni maestro Zubin Mehta o dirigentu ovogosezonskih riječkih koncerata, ne skrivajući oduševljenje, rekao: „TaeJung Lee talentiran je i izvrstan dirigent neizmjernih individualnih vještina i izvanredne muzikalnosti!”

Ovaj je korejski dirigent s bečkom adresom jednako uspješan na opernom i simfonijskom polju, ima reputaciju inspirativnog i talentiranog mladog glazbenika.

S Operom HNK Ivana pl. Zajca surađivao je na koncertima „Espen, Strauss, Mendelssohn” uz solista na rogu Boštjana Lipovšeka, „Copland, Castelnuovo-Tedesco, Dvořak” uz gitarističkog virtuoza Petrita Çekua, a ravnao je i operom „La Bohème”.

Milena Jerneić