Skip to content

SVETI OTOK – 6. MEĐUNARODNA LIKOVNA IZLOŽBA VJERSKIH MOTIVA

U organizaciji foto kluba „Kornat“, 18. prosinca 2019, u salonu udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor u Zadru (Ulica R. K. Jeretova 5) otvorena je 6. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva „Sveti otok“

Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Voditelj izložbe, urednik kataloga i popratnoga teksta je Ante Jaša, dobitnik počasnog međunarodnog fotografskog zvanja Artist i Ekscelencija EFIAP.

Fotograf Silvio Panović u osvrtu o izložbi kazao je: „Likovna djela za 6. međunarodnu likovnu izložbu vjerskih motiva Sveti otok izabrana su između prispjelih radova od strane 182 autora iz 12 zemalja s djelima u raznim likovnim tehnikama.“

Zlatnu plaketu dobio je Ivica Vihar za sliku „Zaštitnica pomoraca“. Autor je u crno bijeloj tehnici naslikao prijevoz Gospe Snježne brodom. Skupina brodova plovi u prednjem planu, a kip Majke Božje uzdiže se iza njih. Majka Božja s djetetom Isusom u naručju i raširenim plaštem kao prati i bdije nad plovidbom brodova. U pozadini slike je svetište Gospe Snježne iz kojeg je procesija krenula.

Srebrnom plaketom nagrađen je Marko Longin za svjetlopis „Crkva sv. Lovre“. Snimka je to crkve s krajolikom u crnobijeloj tehnici. Raslinje u prednjem planu i nebo blago zamućeni, a crkva je obasjana mjesečinom. Pun Mjesec iznad  crkve s aurom upotpunjuje ugođaj.

Brončanu plaketu dobio je Čedomil Gros za svjetlopis „Crkva Sv. Karla Boromejskog“. Crkva s zvonikom je u središtu slike. Na modroj pozadini neba bijeli oblaci se od crkve šire u visinu neba, a to sliku čini dinamičnom i mističnim.

Diplome ocjenjivačkog odbora dobili su autori: Miljenko Brezak za svjetlopis „Papa Ivan Pavao II. u Selcima” – snimak obasjanog kipa u predvečerje, zatim Tina Kovač za svjetlopis „Molitva“ – snimak kipa Majke Božje u perivoju čempresa, te Višnja Makek za svjetlopis „Naša baština“ – jednostavnost ovalnog oblika škropionice i kvadratnog prozora.“

Zatim su podijeljene nagrade, a autorima koji nisu mogli biti nazočni nagrade će im se uručiti  posredstvom pošte.

See also  Gliptoteka HAZU: izložba svjetski poznatoga češkog fotografa

U programu otvorenja sudjelovali su Atilio Orović, kantautor koji je izveo nekoliko svojih pjesama uz pratnju gitare i Ante M. Šarunić koji je vrlo nadahnutim krasnoslovljem kazao svojih nekoliko pjesama. Željko Vidović predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije čestitao je sudionicima izložbe i organizatorima te proglasio izložbu otvorenom.

Izložba ostaje otvorena do blagdana zaštitnice Zadra Sv. Stošije 15. 1. 2020.

A.J.