Skip to content

Dodijeljene nagrade učenicima za natječaj “Škola bez droge – grad bez droge”

S ciljem senzibilizacije djece na problem ovisnosti o različitim opijatima u petak su dodijeljene nagrade za pobjedu na natječaju “Škola bez droge – grad bez droge” učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, koji su crtali i pisali na temu ovisnosti

 Nagradni natječaj “Škola bez droge – grad bez droge” provodi se već 15 godina, a ove je godine pristiglo preko 300 slogana i više od 50 plakata, usprkos problemima u izvođenju nastave zbog dugotrajnog štrajka, istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

 “To znači da se djeca sve više senzibiliziraju za ovaj problem ovisnosti o različitim opijatima. Ovo je izvanredan primjer dobre prakse kako se boriti i kako djecu upozoriti na opasnosti modernog života koji ih čeka u budućnosti”, dodao je Šostar. 

 Učenici su osobnim angažmanom doprinijeli smanjenju rizika od konzumiranja droga među svojim vršnjacima, a pobjednici prve nagrade u kategoriji “Najbolji plakat” su učenici OŠ Vjenceslava Novaka te učenici Prve ekonomske škole. Drugu nagradu odnijeli su učenici OŠ Ivana Mažuranića te IX. gimnazije, a treću učenici OŠ Žitnjak i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

 U kategoriji “Najbolji slogani” pobjednice su učenica OŠ Vugrovec-Kašina Elena Tašev za slogan “Droga je patnja, a bol joj je pratnja” i učenica IX. gimnazije Lana Savić za slogan “Ne daj se smotati”. 

 Drugo mjesto osvojili su slogan “Dugo živi, drogu ne šljivi” Luce Marušić iz OŠ Ivana Cankara te “Droga nije slavlje, izaberi ljubav i očuvaj zdravlje” Maksa Sabljića iz Tehničke škole Ruđera Boškovića.

 Treće mjesto osvojile su učenice Nika Bolf iz OŠ Ivana Cankara za slogan “Ne budi lud na drogiran način, budi lud na svoj način” te Martina Mlinarić iz Agronomske škole za “Riješi se droge prije nego se ona riješi tebe”.

U Hrvatskoj je zanemarena preventiva

 “Mi smo nažalost u Hrvatskoj jako zanemarili preventivu. Naravno da su najveći problemi u bolničkom sustavu. Sustav je koncentriran prvenstveno na njih i mislim da je velika greška”, ocijenio je Šostar. 

 Nekad se za javno zdravstvo i preventivne programe izdvajalo oko tri posto ukupnog zdravstvenog novca, a danas se izdvaja “debelo” ispod jedan posto, dok se rezultate prevencije treba čekati po 10, 15 ili čak 20 godina, upozorio je.

 “Prevencija je bitna kako bi krenuli što ranije, prije nego što izazovi za djecu krenu. Oni moraju imati sve mehanizme i alate da se odupru u onom trenutku kada se prvi put susretnu s drogom, da ne posegnu za drogom. Djeca u principu sama posežu za time zato što žele biti dio grupe. Ista je priča s alkoholom, cigaretama i ostalim supstancama”, rekla je voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Mirjana Orban. 

 Natječaj “Škola bez droge – grad bez droge” održao se u organizaciji Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti zavoda “Dr. Andrija Štampar”, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Gradskim uredom za obrazovanje tijekom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, od 15. studenoga do 15. prosinca. Autorica: Marina Hudoletnjak, Hina

Autorica fotografije DOBRO JUTRO: dr. Danijela De Micheli Vitturi