Medijacija i pregovaranje – radionica za aktivno građanstvo

Medijacija i pregovaranje je druga radionica modula Suradnja, kontinuiranog edukativnog programa pod nazivom Aktivni građani u aktivnom gradu koji se provodi u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Radionica će se održati 12. i 13. prosinca 2019. u RiHubu od 17 do 21 sat.

Medijacija i pregovaranje ključne su vještine razvoja društvenih projekata te uspostave suradnji između javnog i civilnog sektora. Cilj radionice je osposobiti polaznike kako bi se mogli služiti alatima za komunikaciju, posredovanje i pregovaranje kojima se djelotvorno mogu prepoznati i transformirati problemi i sukobi u zajednici između građana, kao i oni između građana i predstavnika grada ili drugog oblika lokalne samouprave. Radi se o alatima koji dodatno osnažuju građane i predstavnike gradske uprave, te im pomažu razvijati ili obnoviti prekinutu komunikaciju i vratiti izgubljeno povjerenje.

Voditeljice radionice su Karmen Ratković i Maja Uzelac. Karmen Ratković je osnivačica nevladine udruge Mali korak, vodi treninge iz nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja sukoba metodom procesnog rada Arnolda Mindella. Članica Centra je za mirovne studije od njegova osnutka i jedna od suosnivačica Ženskih studija u Zagrebu. Od 2007. godine članica je HUM-a (Hrvatske udruge miritelja) i ovlaštena miriteljica u području školske medijacije i medijacije u zajednici. Trenerica je na seminarima o izvansudskom rješavanju sporova za suce i odvjetnike u organizaciji Pravosudne akademije i HUM-a.

Maja Uzelac zadnja dva desetljeća intenzivno radi na političkoj uključenosti građana: prvo kao kandidatkinja stranke Zelenih pri prvim parlamentarnim izborima 1991., zatim kao osnivačica i inicijator niza novih civilnih inicijativa, pokreta i organizacija (između ostalog, Centra za mirovne studije, Centra za ženske studije te kao predsjednica Centra za kulturu mira i nenasilja “Mali korak”. Kao majstor grupnog procesnog rada u obliku radionica postigla je međunarodni ugled djelujući osam godina u glavnom odboru internacionalne mrežne organizacije DARE (Democracy and Human Rights Education) surađujući na organizaciji konferencija i skupova posvećenih stalnom radu na nenasilnoj transformaciji sukoba.

Broj sudionika je ograničen, a prijave su potrebne na e-mail rihub.info@rijeka2020.eu. Obavezno je sudjelovanje na oba dana radionice.

Program radionica i edukacija Aktivni građani u aktivnom gradu, namijenjeni su građanima uključenima u projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, onima koji se žele uključiti, te udrugama, predstavnicima javnog sektora i građanskim inicijativama koje žele stvarati projekte korisne široj javnosti.

Edukativni program Aktivni građani u aktivnom gradu sastoji se od tri modula edukacije koji se provode u 2019. godini: Participacija (ili Participativno budžetiranje i odlučivanje), Suradnja (ili Društvena akcija ili Urbani i razvoj zajednice) i Zajednica (Učimo jačati zajednicu)

Nela Simić