Održana 15. zaprešićka humanitarna aukcija umjetnina “Ivo Košir” u Vršilnici u Novim dvorima / 250 foto!

I ove godine Klub Zapreščana organizirao je tradicionalnu, petnaestu po redu humanitarnu aukciju slika “Ivo Košir“. Slike su nastale na 11. zaprešićkoj likovnoj koloniji “Matija Skurjeni” koja se svake godine koncem svibnja održava u prostoru Kluba Zapreščana.

Organizator aukcije je Klub Zapreščana, a suorganizatori Turistička zajednica grada Zaprešića i Ustanova URIHO Zagreb uz pokroviteljstvo Grada Zaprešića.

Aukcija umjetnina održana je, uz prisustvo viđenijih Zapreščana i gostiju, 3. prosinca 2019. godine, s početkom u 19 sati u zaprešićkoj Vršilnici u Novim dvorima. Kroz program su zanimljivo vodili poznati zaprešićki voditelji Gordana Kuš Gašparić i Gordan Lopac Medo. Komisija u sastavu Marija Maca Potočki, Emma Šprem i Tomislav Bezuh, predsjednik Kluba Zapreščana, službeno su pratili provođenje aukcije. Domaćica aukcije bila je Biba Petreković, tajnica Kluba Zapreščana.

Posebnoj zanimljivosti aukcije doprinijele su atraktivne zaprešićke mažoretkinje „Jelačićke“ koje su nazočnima predstavljale umjetničke radove.

Na kraju programa ponuđena je aukcija iznenađenja koja je, kako se na kraju otkrilo, sadržavala prsten Rubikon zlatarne OPAL iz Zaprešića i sliku Darka Škode, koju je vodio zaprešićki gradonačelnik gospodin Željko Turk.

Većina ponuđenih djela uspješno su prodana, a 40.000 kuna prikupljenih sredstava namijenjeno je zaprešićkoj djeci s posebnim potrebama. Slijedilo je zajedničko druženje uz predbožićni domjenak.

Djela su izradili i za aukciju darovali slijedeći autori: Snježana Babić, Antonija Balić, Martina Barbarić, Slavko Blažanović, Ana Cerovski, Ivančica Cvitić Znidarčić, Vesna Davidovič, Božidar Delač, Snježana Filipčić, Suzana Gajdek, Robert Hinkelman, Milan Horvat Hlebinski, Juraj Jonke, Željko Karaula, Ivan Keretić, Branka Kopeti, Nives Missoni, Mirjana Modrušan, Jadranka Pausić, Dragutin Perički Piki, Višnja Peter, Marija Pijuk, Ivana Pletikosa, Milan Stunja, Marijana Šatrak, Darko Škoda, Janica Šterc, Božica Tadić, Tomislav Tomić, Mate Turić (Mata CROata), Krešo Vlahović, Nevenka Vlašić, Zdenka Vrabec.

Pogledajte galeriju 250 fotografija!

15. humanitarna aukcija umjetnina

“Ivo Košir

Vršilnica, Novi dvori, Zaprešić

28. 11. 2019. u 19.00 sati

Izložba umjetničkih djela za aukciju

Vršilnica, od 25. do 27. 11. 2019.

od 18.00 d0 20.00 sati

15. humanitarna aukcija umjetnina “Ivo Košir”

Vršilnica, Novi dvori, Zaprešić

28. 11. 2019. u 19.00 sati

Izložba umjetničkih djela za aukciju

Vršilnica, od 25. do 27. 11. 2019., od 18.00 d0 20.00 sati

Tomislav Bezuh, predsjednik Kluba Zapreščana (iz kataloga izložbe)

Drage Zapreščanke i Zapreščani, dragi gosti,

i ove godine organiziramo tradicionalnu, petnaestu po redu humanitarnu aukciju slika naziva “Ivo Košir“. Slike su nastale na 11. zaprešićkoj likovnoj koloniji “Matija Skurjeni” koja se svake godine koncem svibnja održava u prostoru Kluba Zapreščana te na likovnoj koloniji koju je organizirao Radio Z fm 2017. i O.Š. “Pavao Belas” Brdovec.

Djela su izradili i za aukciju darovali slijedeći autori: Snježana Babić, Antonija Balić, Martina Barbarić, Slavko Blažanović, Ana Cerovski, Ivančica Cvitić Znidarčić, Božidar Delač, Snježana Filipčić, Suzana Gajdek, Robert Hinkelman, Milan Horvat Hlebinski, Juraj Jonke, Željko Karaula, Ivan Keretić, Branka Kopeti, Nives Missoni, Mirjana Modrušan, Jadranka Pausić, Dragutin Perički Piki, Višnja Peter, Marija Pijuk, Ivana Pletikosa, Milan Stunja, Marijana Šatrak, Darko Škoda, Janica Šterc, Božica Tadić, Tomislav Tomić, Mate Turić (Mata CROata), Krešo Vlahović, Nevenka Vlašić, Zdenka Vrabec.

Umjetnička djela mogu se pogledati na izložbi u Vršilnici, u Novim dvorima 2. prosinca 2019. godine.

Humanitarna aukcija održat će se 03. sprosinca s početkom od 19.00 sati, uz bogati program u Vršilnici u Novim dvorima u Zaprešiću.

Organizator aukcije je Klub Zapreščana, suorganizatori Turistička zajednica grada Zaprešića i Ustanova URIHO Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zaprešića.

Zahvaljujemo svima koji su na različite načine doprinijeli održavanju ove tradicionalne umjetničko-humanitarne manifestacije.

Nadamo se da ćete se i ove godine odazvati i pomoći našim sugrađanima koji su u potrebi.

Radujemo se Vašem dolasku!

Izdavač kataloga
Ustanova URIHO, Zagreb i Klub Zapreščana

Za izdavača
Josip Držaić, Tomislav Bezuh

Organizatori
Klub Zapreščana i Ustanova URIHO
Turistička zajednica grada Zaprešića

Izbor slika

Biba Petreković

Dragutin Perički Piki

Tanja Vujanić Pongrac

Urednik kataloga i fotografije
Stjepan Katić

Medijski pokrivaju

TV Zapad

Radio Zaprešić

01 Portal

Zaprešićki špigl

Akademija Art

Grafička priprema i tisak
URIHO Zagreb

Naklada: 200 primjeraka

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO
Av. Marina Držića 1, Zagreb

Zagreb, studeni 2019. godine

Autori umjetnina

01 Snježana Babić, rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu primjenjene umjetnosti, odsjek plastično oblikovanje, u klasi prof. Vinka Fabrisa i prof. Nede Ivančević. Nakon diplomiranja razredne nastave na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu radi kao učiteljica u Osnovnoj školi Rudeš. Promovirana je u učiteljicu-mentoricu. Dugi niz godina vodi likovnu i keramičarsku grupu, a sudjeluje u svim likovnim kolonijama Akademije Art.

02 Antonija Balić Šimrak, akademska kiparica i profesorica na fakultetu, rođena je u Indiji. Od 1976. živi u Zagrebu i upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na kojoj je na Odjelu keramike maturirala. 1992. godine diplomira ALU na Kiparskom odsjeku u klasi profesora Stipe Sikirice. Godine 1994. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Pedagogijskim znanostima pohađa i polaže program pedagoško-psihološke izobrazbe. Upisuje poslijediplomski doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, program Kiparstvo. Od 2009. godine zaposlena je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2009-2013. u zvanju docentice, a od listopada 2013. u zvanju izvanredne profesorice odnosno profesorice.

03 Martina Barbarić kreativno se izražava od malih nogu. Koristi razne tehnike od kaširanja, modeliranja glinom/stiroporom, gvaša, drvoreza pa čak i crtanja peglom. Izrađivala je lutke za predstave nižih razreda, dekorirala scenu i pomagala u osmišljavanju kostima za razne školske priredbe. Čak je krajem 8. razreda imala priliku izložiti svoje radove u knjižnici grada Zageba na Voltinom, u sklopu malih umjetnika Zagreba. Sudjelovala na 4 likovne kolonije u organizaciji Akademije Art.

04 Slavko Blažanović, zaprešićki slikar rođen u Bosanskom Šamcu, diplomirao je na Fakulteta za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Slikarstvom se bavi dulje vrijeme. Imao je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Sudjelovao na mnogim humanitarnim aukcijama, a redovito sudjeluje na ovoj zaprešićkoj humanitarnoj aukciji.

05 Ana Cerovski, slikanjem se počela baviti u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb u klasi profesora Dubravka Lepeja. Izlagala je samostalno i grupno te sudjelovala u radu mnogih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, posebno onih humanitarnog značaja. Živi i radi u Zagrebu.

06 Ivančica Cvitić Znidarčić, rođena u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. U Beču 1976. godine završava Visoku školu za primijenjene umjetnosti (Hochschule für angewandte Kunst) u klasi profesora Wandera Bertonija. Od 1987. do umirovljenja predaje na Keramičkom odjelu Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Sudjelovala na brojnim kolonijama, održala desetak samostalnih izložbi i sudjelovala na velikom broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, KERAMEIKON-a i Hrvatskog keramičarskog udruženja.

07 Vesna Davidovič, akademska slikarica iz Slovenije iz susjednih Brežica, boravila ove godine na zaprešićkoj likovnoj koloniji i za ovu prigodu izradila sliku koju upravo gledate.

08 Božidar Delač rođeni je Zagrepčanin koji zadnjih godina živi i stvara u Popovači, a slikarstvom i fotografijom bavi se više od 40 godina. Kao dugogodišnji član „Grupe 69“ sudjelovao je na velikom broju što samostalnih što grupnih izložbi te aukcija, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Doselivši se u Moslavinu postavlja svoju retrospektivnu izložbu slika u Kutini.

09 Suzana Gajdek rođena je u Zagrebu gdje je završila MIOC i Grafički fakultet. Bavi se grafičkim dizajnom. Slika u tehnici ulja i akrila na platnu. Od samog početka članica je Udruge likovnih umjetnika Ama Artem čiji logo je osmislila, kao i ULU Grupe ’69. Izlagala je na tri samostalne izložbe te na brojnim skupnim izložbama. Sudjelovala je na više likovnih kolonija te na X. likovnoj stvaraonici ”Prekrižje”.

10 Snježana Filipčić rođena je u Sinju. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost (odjel tekstila), upisuje studij dizajna tekstila i odjeće pri zagrebačkom Tehnološkom fakultetu Instituta za tekstil i odjeću na kojem i diplomira. U tajne akvarela, dominantne tehnike njezina sadašnjeg likovnog izražavanja, pobliže je uvodi arhitekt i slikar Darko Gruber. Likovno obrazovanje dopunjuje završivši četiri semestra Agorine slikarske akademije u klasi akademskog slikara Dine Trtovca. Djela joj se nalaze u mnogim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Predsjednica je Hrvatskog likovnog društva u Zagrebu.

11 Robert Hinkelman, rođen u Siraču kod Daruvara, a živi u Zagrebu. Po struci je dipl. ing. arhitekture, a u slikastvu i kiparstvu je više od 40 godina. Redovito sudjeluje na zaprešićkoj humanitarnoj aukciji s različitim motivima, ali i drugim humanitarnim akcijama. Dugogodišnji je i glazbenik.

12 Milan Horvat Hlebinski, nadaleko poznati zaprešićki slikar naive, rođen u Repašu u Podravini, sudjelovao je na 150 skupnih izložbi. Zastupljen u knjigama “Hlebinska naivna škola”, “Naivni umjetnici” te u 4 reprezentativne knjige Maxa Fournya o svjetskoj naivnoj umjetnosti, u “100 slikara i kipara”, zatim u “Podravska naiva” kao i u “Čudo hrvatske naive”.

13 Željko Karaula, zaprešićki akademski slikar-grafičar rođen je u Prispu kod Livna, diplomirao na ALU u Zagrebu. Pored slikarstva bavi se dizajnom i kiparstvom. Skulpture mu se nalaze na javnim mjestima: Žena robijašica za Hrvatsku i Korpus Krista na Domovinskom križu u Požegi te Kapela Male gospe. Redovit je na zaprešićkim humanitarnim likovnim aukcijama i kolonijama.

14 Ivan Keretić, kneginečki narodni slikar priključivši se poznatim i povijesnim osobama svoga kraja uspio je stvoriti originalna, jedinstvana i autentična djela koja ostavljaju pečat i na samu hrvatsku likovnu umjetnost. Predsjednik je Likovne udruge “Kula Kneginec”.

15 Branka Kopeti, rođena u Slavonskom Brodu. Završila gimnaziju i Prirodoslovno-matematički fakultet te radila kao profesorica matematike na Geodetsko-tehničkoj školi. Slikanjem se bavi od osnovne škole, a samostalno izlaže 30 godina. Poznata po svojim jedrenjacima. Živi u Zagrebu.

16 Nives Missoni, akademska slikarica, rođena u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i studirala na Pedagoškom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti i na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija prošla je slikarske klase profesora Vasilija Jordana, Josipa Biffela i Zlatka Kauzlarića Atača, kod kojega je 1987. diplomirala s temom Zelene varijacije. Članica je HDLU-a i Società di belle arti, Verona. Živi i radi u Zagrebu. 

17 Mirjana Modrušan rođena je u Varaždinu, a u Zagrebu je završila srednju medicinsku školu. Igrom slučaja slikanje joj nije životni poziv, ali od djetinjstva pokazuje interes za umjetničkim izražavanjem. Slika akrilom i uljem na platnu s povremenim prekidima sve do prije desetak godina kada počinje intenzivno raditi i izlagati. Samostalno izlaže od 2013. godine u Zagrebu, Gospiću, Karlovcu. Slunju, Pl. Jezerima… Sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama i skupnim izložbama.

18 Jadranka Pausić počela je slikati prije 5 godina sasvim slučajno. Brojne slike donirala je u humanitarne svrhe. Imala je 2 samostalne izložbe i veći broj zajedničkih. Koristi akril i kombinirane-impasto tehnike (piljevina, glet masa, drvofix i akrilne boje). Najčešći motivi su joj žena, voda, pokret, priroda,.. Sve više teži expresionizmu i apstrakciji. Ovaj rad nastao je kada je mogla koristiti samo lijevu ruku, iako je dešnjakinja.

19 Juraj Jonke, rođen u Zagrebu. Slike mu se nalaze u stalnom postavu muzeja naive Golubovec te u stalnom postavu galerija Veliki Tabor, Jastrebarsko, Bjelovar, Novska, Vukovar i u zbirci Bauer. Dopredsjednik je Hrvatskog likovnog društva i Hrvatskog društva naivnih umjetnika. Dobitnik je prve nagrade zagrebačkog uličnog festivala Cest is d’Best i redovit u našem Zaprešiću.

20 Dragutin Perički Piki, Zapreščan, rođen u Zaprešiću i živi u Zaprešiću. Prvu skupnu izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD-a “Ilija Gregorić”. Samouki je slikar. U svom radu uspješno koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce, a trenutno istražuje i neke posve originalne. Redoviti sudionik ove humanitarne akcije.

21 Višnja Peter rođena je u Zagrebu. Likovno se izražava točno 20 godina počevši učiti kod prof. Dubravka Lepeja. Uspješno je svladala sve čari slikanja. Likovno se izražava u ulju i akriliku na platnu. Od kada se bavi slikarstvom, sudjeluje u bezbroj likovnih kolonija, a posebno ako su humanitarnog karaktera. Izlagala je na mnogobrojnim skupnim izložbama te imala četiri samostalne izložbe.

22 Milan Stunja rođen je u Zagrebu. Živi u Petkovom bregu (grad Samobor). Slikati je počeo davne 1970. Tada intenzivno uči uz akademskog slikara Željka Uremovića, a kasnije je pohađao likovnu školu „Rokov perivoj“ kod prof. Vjere Lalin. Slika u tehnikama ulje na platnu, akvarel, pastel, akrilik i kombinirana tehnika. Sudionik je oko 300 likovnih kolonija te je dobio mnoge zahvalnice, priznanja i diplome. Jedan je od inicijatora osnivanja Sekcije željezničara-likovnih stvaralaca – preteča današnje Udruge željezničara slikara “Plavo svijetlo” iz Zagreba, čiji je član i danas. Član je likovnog društva “Ljubo Babić” iz Jastrebarskog, likovne udruge Fortuna-art iz Zagreba te suradnik Akademije-Art.

23 Marija Pijuk sa slikom naziva NEGDJE TU, koju je izradila akrilom na platnu, po prvi put sudjeluje na tradicionalnoj zaprešićkoj humanitarnoj aukciji „Ivo Košir“ i želi na ovaj način pomoći.

24 Marijana Šatrak rođena u Koprivnici, a iz mjesta je Sveti Petar Čvrstec kod Vrbovca gdje živi. Srednju Tekstilnu školu pohađala u Križevcima, zatim nastavila školovanje u Zagrebu na Fakultetu tekstila, kože i dizajna. Upisuje i tečaj slikanja kod istaknutog Križevčanina, likovnog pedagoga i akademskog slikara Zorana Homena. Članica je impresuma Akademije Art iz Zaprešića.

25 Ivana Pletikosa, članica je udruge „Vladimir Maleković“ iz Brdovca, po zanimalju stomatologinja, po prvi puta sudjeluje na ovoj vrijednoj aukciji slika.

26 Darko Škoda, akademski slikar zaprešićkog kraja rođen je u Zagrebu. Boraviu u Nizozemskoj i Njemačkoj, gdje je studirao slikarstvo i izlagao. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Oduvijek ga oduševljavao realizam portreta nizozemskih slikara, ali i njihova osebujna maštovitost u slikanju pejsaža, osobito velebnih višeslojnih oblaka kroz koje se probijaju zrake svjetlosti.

27 Janica Šterc završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Odsjek grafički dizajn, u klasi prof. Zdenka Gradiša, a potom Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Izlaže od 1982. godine zapažena likovna ostvarenja u različitim tehnikama: ulje na platnu, akvarel, ugljen, tuš, gvaš i pastela. Do sada je imala 90 izložbi slika od kojih 36 samostalnih. Njezine pjesme i likovni radovi međusobno se isprepliću. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i drugih likovnih udruženja.

28 Božica Tadić, iz Zagreba, posljednjih godina vrlo je posvećena slikarstvu. Sudjelovala je na nekolike prošlih zaprešićkih likovnih kolonija „Matija Skurjeni“, a prošle godine i na ovoj aukciji i to vrlo uspješno.

29 Tomislav Tomić, zaprešićki akademski slikar-grafičar rođen u Zagrebu, gdje je i diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti. Poznat izvan granica Hrvatske, objavio je ilustracije u mnogim knjigama, udžbenicima, slikovnicama i izradio naslovnice za knjige. Živi i radi u svom i našem Zaprešiću.

30 Krešo Vlahović Riči rođen je kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća u Zaprešiću, gdje i danas živi. U idiličnom dobu njegovog djetinjstva, kada je črno-bijeli televizor s jednim programom bio pravo čudo, a kruh i mast su u selu bili puno finiji nego doma, igrao se sa svojim klincima iz ulice u Podrakitnici igre koje su današnjoj internetskoj djeci nezamislive. Najvažnija u životu mu je njegova obitelj. Strastveni je rocker i tvorac čudesnih pastela.

31 Mate Turić (Mata CROata) akademski kipar, završio klesarsku školu na Braču te završio Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i stekao zvanje magistar kiparstva i profesor likovne kulture. Artists On Globe mu dodjeluje nagradu za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj za 2015. godinu. Portal Akademija Art ga predstavlja kao kipara koji je ispred svog vremena. U 30 i nekaj godina stvario je 40 samostalnih izložbi u kamenu. Najčešće izlaže kamene jedrenjake. Mata CROata je jedan od rijetkih umjetnika u svjetskoj povijesti koji ima prepoznatljive skulpture u kamenu, čak i onda kad mijenja teme.

32 Nevenka Vlašić, rođena u Ivancu, a osnovnu i srednju školu završila je u Zagrebu. Slikanjem je počela kada su djeca odrasla. Piše pjesme. Završila tečajeve akademskih slikara Ante Schramadeia, Vjere Lalin, Nade Tepeš i Frane Radaka.

33 Zdenka Vrabec, predsjednica Križevačkog likovnog kruga, rođena je u Koprivničkoj Reki. Odrasla, školovala se i radila u Križevcima. Školovana ekonomistica ljubav za crtanjem i slikanjem iskazuje od najranije mladosti, kada njen interes i talent otkriva prof. Dragutin Ančić. Odlaskom u mirovinu aktivnije se počinje baviti likovnošću. Tečaj crtanja završava kod dr. Zdenka Baloga, a tečaj slikanja kod prof. Zorana Homena. Slika različite motive u svim tehnikama.

34 Vrijedno iznenađenje