Skip to content

Međunarodna likovna kolonija Terme Tuhelj i krštenje mošta – dvorac Mihanović 2019 / 150 foto!

U ambijentu Terma Tuhelj, od 08. do 10. studenog održana je druga međunarodna likovna kolonija, a završna večer uz dodjelu zahvalnica i tradicionalno martinjsko krštenje mošta u dvorcu Mihanović. Organizator događaja su Terme Tuhelj i slikar Milan Stunja.

Terme Tuhelj nalaze se u središtu Hrvatskog zagorja na samom izvoru termalne vode, a okružuju ih zeleni brežuljci i predivni krajolik, udaljen od Zagreba samo 40 kilometara.

Terme Tuhelj

U izradi umjetničkih slika sudjelovali umjetnici: Mira Kos, Maksimilijan Strnad, Milan Stunja, Mladen Rajn, Stjepan Katić, Zdravko Červ, Pavle Ščurk, Robert Hinkelman, Sanja Bartolin, Peter, Ana Cerovski, Mirjana Modrušan, Danijela Gašparović, Dragan Šalić, Edina Šalić, Lucija Žegor, Višnja Golubić, Žarko Grgić, Danijela Repaja

Blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. U sjevernoj Hrvatskoj, a tako i u Hrvatskom zagorju, na Martinje njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, odnosno ‘krštenje’ mošta. Tada brojni ljubitelji dobre kapljice dolaze na svoje – u mjestima u kojim je sveti Martin zaštitnik, pripremaju se tradicionalne glazbene i folklorne zabave, a na proslavama najčešće se priprema martinjska guska i mlinci, koji se, naravno, zaliju dobrom kapljicom.

A tko je bio sv. Martin i zašto se njegov dan slavi baš 11. studenog? Prvi svetac koji nije bio mučenik, Sveti Martin iz Toursa, pokopan je 11. studenog 397. godine, a prema legendi, bio je veliki ljubitelj vina. Trebao je postati kršćanski biskup, ali on to nije htio i prema pričama sakrio se u gušćak te su ga guske svojim gakanjem odale. Na kraju je ipak postao visoki crkveni dostojanstvenik. Upravo je Martin zaslužan za uvođenje ceremoniju krštenja mošta. “Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka… Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal”, jedan je od stihova koji se u Hrvatskom zagorju izgovaraju prilikom Martinja, odnosno u ceremonijama krštenja mošta.

Da bi se obred krštenja vina pravilno održao, potrebno je podijeliti uloge. Jedna osoba treba biti domaćin, druga stoloravnatelj, a treća fiškuš ili vinotoča. Potreban je i gospodin sudac te kum i kuma malom moštu, kao biskup, ali on nije obavezan, jer staro vjerovanje kaže da se mošt može blagosloviti ljubavlju i veseljem.

Za kumu i kuma izabrani su sudionici likovne kolonije Mira Kos i Milan Stunja.

Važna je napomena kako se svi u ceremoniji nazivaju pajdaš i pajdašica te oslovljavaju sa “ti”. Jedina osoba koju se u društvu treba oslovljavati sa “vi” jest gospon sudac.

Za kraj ceremonije vino se krstiti riječima: “Moštek, krstim te na vino u ime onoga koji te je proizveo i u ime svetog Martina i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli, da od tebe glava nikoga ne boli.” Ili druga varijante, koja varira od mjesta do mjesta je: “Mošte ja Te krstim u ime onoga koji te je proizveo, po Bakhusu Bogu vina i u ime sv. Martina njegova sina i Duha od kojeg mošt kuha.” zagorje.com/

Kako je u dvorcu Mihanović izgledala ceremonija završetka likovne kolonije i krštenje mošta uz blagdan svetog Martina pogledajte kroz 150 fotografija!