Skip to content

Treći susret čitalačke grupe u okviru istraživačkog projekta Piratska skrb

Projekt Piratska skrb Rijeke 2020 potiče građane na sudjelovanje u društvenoj promjeni Treći susret čitalačke grupe u OKC-u Palach

U Omladinskom kulturnom centru Palach, u srijedu 6. studenog 2019. godine u 19 sati, održat će se treći susret čitalačke grupe u okviru programa Piratska skrb, koji je sastavni dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Piratska skrb je istraživački projekt kojim će se, kroz izložbeni program u 2020. godini i niz popratnih razgovora, predstaviti sve prisutniji oblici ispreplitanja „skrbi“ i „piratstva“, čime se na nove i zanimljive načine nastoje nadvladati neki od najvažnijih izazova naše epohe. Projekt se bavi danas često kriminaliziranim praksama skrbi, brige ljudi jednih za druge, te piratstva kao čina skrbništva u digitalnoj sferi.

Na trećem susretu čitalačke grupe, čitat će se i raspravljati o tekstu Markusa Krajewskog “The Server: A Media History From the Present to the Baroque” koji se bavi metaforama prisutnima u jeziku tehnologije, kao što je primjerice “server”. Sudionici su pozvani tekst pročitati unaprijed, ali to nije uvjet za sudjelovanje jer će se pojedini važni odlomci zajedno čitati na susretu.

Voditelji projekta Piratska skrb su Valeria Graziano, Tomislav Medak i Marcell Mars sa Sveučilišta Coventry, koji „piratskom skrbi“ nazivaju sve oblike neposluha i solidarnosti koji sežu od pomoći izbjeglicama i migrantima, zdravlja, reproduktivnih prava, zdravlja trans osoba, samoorganiziranja brige o djeci i starijima, borbi za pravo na stanovanje, borbe protiv policijskog nasilja i rasizma, blokiranja ekološki štetnih projekata, do piratstva u području dostupnosti znanja i kulture. 

Nela Simić

See also  Rijeka 2020 - EPK: Predstavljanje sudionika programskog pravca 27 susjedstava