Skip to content

DR. ŠANDOR HORVAT KAO NAJDRAŽEG PJESNIKA IZABRAO BILOSNIĆA

Dr. Šandor Horvath kao najdraže stihove, one „koji mu stoje do srca iz hrvatske književnosti“ čitao je stihove iz zbirke „Tigar“ hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića

Hrvatski književnici iz Mađarske, dr. Šandor Horvath (Narda), književnik, pjesnik, novinar, komentator, teolog, muzeolog i direktor sambotelskoga etnografskoga muzeja i Mijo Karagić (Gara), pripovjedač i pjesnik, pripadnik bunjevačke hrvatske grane, trenutno čelni čovjek mađarskih Hrvata i nakladnik „Hrvatskog kalendara“ iz Budimpešte, u nedjelju 20. listopada 2019. godine nastupili su u Biblioteci kulturne zadruge KUGA u Velikom Borištofu, u Austriji.

Dr. Šandor Horvat

Veliki Borištof (njemački: Großwarasdorf, mađarski: Nagybarom) veliko je i poznato mjesto  s većinskim hrvatskim stanovništvom u austrijskoj saveznoj državi Gradišću, koja administrativno pripada Kotaru Gornja Pulja.

Nastupajući pod Miloradićevim geslom “Mudrosti pun ormar“, književnici dr. Šandor Horvath i Mijo Karagić uz svoje literarne radove govorili su i pjesme i prozu iz hrvatske ili svjetske literature, a za koje drže da su im najdraže. Dr. Šandor Horvath kao najdraže stihove, one „koji mu stoje do srca iz hrvatske književnosti“ čitao je stihove iz zbirke „Tigar“ hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića.

Moderator ove priredbe poznate u kulturnom životu ovog kraja bio je Franjo Bauer. Zanimljivo je kako je pod istim geslom, na ovoj istoj priredbi,  kao sebi najdraže hrvatske stihove govorio i Jurica Čenar, najpoznatije književno ime u austrijskom dijelu Gradišća. I Čenar je kao i Horvath za svoje kazivanje izabrao stihove iz Bilosnićeve zbirke „Tigar“ koja je do sad u cijelosti ili u izborima prevedena na četrnaest svjetskih jezika.

S predstavljanja Tigra u Beču