Bogat međunarodni program desetog izdanja festivala izvedbenih umjetnosti ZOOM Festival Rijeka

Zoom festival 2019

Rijeka – Filodrammatica (Korzo 28/1), Hrvatski kulturni dom na Sušaku (Strossmayerova 1), Delta Lab (Delta 5), Mjesni odbor Kozala (Volčićev trg 2), Omladinski kulturni centar Palach (Kružna 8)

23. – 29. listopada 2019.

Okupljajući međunarodno priznate izvedbene umjetnike i kolektive iz Hrvatske te Srednje i Jugoistočne Europe, deseti festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji Drugog mora od 23. do 29. listopada na više lokacija u Rijeci: u galerijskom prostoru i velikoj dvorani Filodrammatice, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Mjesnom odboru Kozala, prostoru Delta Laba u nekadašnjoj zgradi IVEX-a i u Omladinskom kulturnom centru Palach.

Festival će otvoriti bečki eksperimentalni umjetnički kolektiv God’s Entertainment koji se u radu često sukobljava s prevladavajućim kulturno-političkim identitetom i nadilazi kazališne konvencije, osobito na razini performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka. Skupina će u srijedu, 23. listopada u 18 sati na Kontu održati performans pranja hrvatskog tepiha pod koji se, kako navode, gura svo zlo iz političkog, kulturno-društvenog te medijsko-javnog prostora i života unutar i izvan Hrvatske. U procesiji koja će nakon toga uslijediti, instalacija Pod tepihompostavit će se u Galeriji Filodrammatica, gdje će biti otvorena do 29. listopada, svakim danom od 17 do 20 sati.

Nakon zapaženog nastupa na trećem izdanju Zooma 2012. godine, u Rijeci će ponovno nastupiti njemačka umjetnička skupina Ligna, koja je u svojim radovima okrenuta proipitivanju publike i njezine uloge u izvedbenom prostoru. U dvodnevnoj izvedbi  Zanos i bijes, koja iz prostora HKD-a na Sušaku izlazi na riječke ulice, Ligna predstavlja nekoliko studija autoritativnih režima, a publika aktivno sudjeluje u samoj predstavi prateći priču preko slušalica. Predstava pritom naglasak stavlja na vladavinu talijanskog pjesnika i političara Gabrielea D’Annunzija u Rijeci, koja ove godine obilježava stotu obljetnicu okupacije. Nakon prve izvedbe, u četvrtak 24. listopada u HKD-u na Sušaku, razgovor o predstavi i temi kojom se bavi održat će filozof Ivan Cerovac i redatelj Igor Bezinović, koji upravo snima dugometražni igrano-dokumentarni film o D’Annunzijevoj riječkoj epizodi.

Zagrebački izvedbeni kolektiv BADco. izvest će u Filodrammatici rad Nemogući plesovi, premjerno predstavljen u svibnju u Chicago Center for Culture, u kojem autori tragaju za novim oblicima prakticiranja nemogućeg na temelju sekvenci iz predstave američke postdramske kazališne skupine Goat Island i zapisima američkog eksperimentatora i glazbenika Johna Cagea. Jedna od članica spomenutog kolektiva, Zrinka Užbinec, održat će u prostoru Delta Laba i samostalnu plesnu predstavu Eksplodirani razmaz, u kojoj koreografski istražuje i izaziva jednoslojno poimanje tijela.

U Mjesnom odboru Kozala, riječke glumice Nataša Antulov i Aleksandra Stojaković Olenjuk premjerno će u subotu i nedjelju prikazati predstavu Događaj koji mijenja sve koja se bavi percepcijom vremena, u kojoj glume i Jelena Lopatić, Nebojša Zelič, Ana Marija Brđanović i Edi Ćelić.

Viktor Černický, češki multidisciplinarni umjetnik koji istražuje granice između plesa, fizičkog kazališta, vizualnog performansa i cirkusa, u Filodrammatici će se predstaviti projektom PLI, dok će međunarodna kazališna skupina HODWORKS iz Budimpešte u HKD-u na Sušaku nastupiti s predstavom Grace, fokusiranom na ljudsko tijelo oslobođeno od posrednika, značenja ili rekvizita.

Konačno, nagrađivani slovenski koreograf Iztok Kovač i redatelj, kazališni teoretičar i izvođač Janez Janša posljednjeg će dana Zooma u Filodrammatici održati plesnu predstavu Sokol!, vraćajući se Kovačevoj kultnoj predstavi Kako sam uhvatio Sokola iz 1991. godine, koja je Sloveniju tada uvrstila u europski suvremeno-plesni kontekst.

U glazbenom dijelu programa, u Omladinskom kulturnom centru Palach u subotu će nastupiti balkan beat gypsy punk bend MAiKA, najnoviji glazbeni projekt popularne glazbenice i voditeljice Ide Prester koji svojom autentičnom kombinacijom Balkana, hitičnih melodija i furiozne energije živih nastupa već neko vrijeme oduševljava festivalsku publiku diljem Europe. Prije i nakon koncerta, glazbu će birati mlada riječka DJ-ica Kasja.

U sklopu festivala, britanski dramaturg Bush Hartshorn održat će od 24. do 26. listopada radionicu pružanja i primanja umjetničkog feedbacka, namijenjenu plesačima, koreografima, glumcima, ali i umjetnicima iz drugih područja te angažiranoj publici. Sudjelovanje na radionici je besplatno, uz prethodnu obaveznu prijavu e-mailom na info@drugo-more.hr, a polaznici će dobiti i festivalsku ulaznicu s kojom mogu besplatno gledati sve predstave na programu Zoom festivala.

Ulaznice za sve predstave i glazbeni program mogu se po cijeni od 30 kuna kupiti na internetskoj stranici mojekarte.hr ili sat vremena prije početka na mjestu izvedbe. Ulaz na performans i instalaciju Pod tepihom i na razgovor s Igorom Bezinovićem i Ivanom Cerovcem o predstavi Zanos i bijes je besplatan.

Više o rasporedu i sadržaju programa doznajte na ovoj poveznici.

Organizator: Drugo more

Program su podržali:Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulture

Program je realiziran u okviru suradničkog europskog projekta Create to Connect -> Create to Impact (CtC ->CtI).

Ovaj projekt je financiran uz potporu Europske komisije. Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost autora i ni na koji način ne predstavlja stavove Europske komisije.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj komunikaciji isključiva su odgovornost Drugog mora.

Radionica “Pružanje  i primanje umjetničkog feedbacka” održava se u okviru programa Refleks

Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.

Dubravko Matanić

ZOOM Festival 2019 _plakat