Najava programa EPK za 2020 – programski pravac Doba moći

U četvrtak, 17. listopada 2019. godine, u 11.00 sati u prostoru RiHuba, Grohovčeva 1 a, održat će se konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen programski pravac Doba moći kao sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture 2020,. odnosno konkretni programi koji će se u okviru ove programske cjeline održati 2020. u Rijeci.

Programski pravac i programe koji su njegov sastavni dio na konferenciji za medije najavit će:

  • Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke
  • Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020 osnovane za provedbu projekta
  • Marin Blažević, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca
  • Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja
  • Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke
  • Ivo Matulić, v.d. ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Programska cjelina Doba moći istražuje povijesne mijene, aktualne manifestacije, iskustva i izvedbe moći, i to od intimnih doživljajnih sfera do totalitarnih režima koji su utjecali na riječke ali i europske  izgovorene i prešućene priče.

Iskustvo podijeljenosti koje je utjecalo je na identitet mnogih europskih gradova pa tako i Rijeke koja je desetljećima bila podijeljena granicom oblikovanom rijekom Rječinom, uzeto je kao polazišna točka ove programske cjeline. U tom smislu, dok bodljikave žice obilježavaju granice diljem Europe, dok se ponovno podižu zidovi između država, povijest Rijeke u ovom dijelu programa postaje ujedno prijeteće i upozoravajuće ogledalo suvremene Europe i ne samo Europe.

Iako su iskustva Rijeke bila polazišne točke za formiranje ove programske cjeline ona nisu ograničila domete programa koji se pod ovom tematskom kapom održavaju 2020.

Strukture moći promatraju se ne samo povijesno nego i kroz prizme ideja i znanja, izvedbi i učinaka; političkih igara, ljudskih prava; nasilja i represije, krhkosti života drugih bića, otpora, odgovornosti; promatra se cijeli spektar – od destruktivne do kreativne moći.

Edi Jurković