Javnost u šoku – koga i zašto štite suci i ministar pod “tajnost postupka”!?

Ministar Bošnjaković kaže da traje haranga na pravosuđe, a sudac Vuhovnog suda Mrčela kaže da bi trebalo istražiti tko je dao u javnost tajne informacije! Silovani hrvatski narod još šuti!

Javnost je šokirana, u najmanju ruku čudnom i odnarođenom odlukom suca istrage u Zadru da petoricu mladića, osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice tijekom godine dana, pusti da se brane sa slobode zbog kumstava i prijateljstava s tzv. ugledim obiteljima siledžija.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, kazao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” da je postupak u tijeku, da je odluka donijeta i obrazložena te da narod provodi “harangu” na pravosuđe.

  • Na nju je uložena već jedna žalba, a druge su najavljene. Izvanraspravno vijeće tog suda će se o tom pravnom lijeku očitovati i donijeti odluku o tome.

Bošnjaković smatra da sud treba odraditi svoj posao. Kaže da nitko drugi nema uvid u spis, da nitko ne zna činjenice do kraja i da jedino u zakonito provjerenom postupku, gdje je data mogućnost svima da se očituju o činjenicama, bit će moguće donijeti odluku.

Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda:

  • U javnost su izašli podaci koji su trebali biti tajni te da bi trebalo istražiti tko odaje te informacije. Naravno da svatko to može komentirati, ali je pitanje kako to komentiranje treba biti. Ako se u našem medijskom prostoru dopuštaju izjave koje su omalovažavajućeg, uvredljivog, pa čak i karaktera da se poziva na nasilje protiv suca, ili onih koji donose odluke – onda to ne valja. Na situaciju gdje postoji osnovana sumnja na nasilje, odgovara se opet nasiljem, a to nije dobro za nikoga, dodaje Mrčela.