Skip to content

Natječaj za sudjelovanje na Velikom ZILIK-u u sklopu 47. ZILIK-a u 2020. godini

Zimska likovna kolonija (ZILIK) kao jedna od najdugovječnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj razlikuje se od klasičnih kolonija jer je nastala iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. ZILIK predstavlja jedinstven spoj umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika koji svake godine u siječnju provode tjedan dana s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti. Djeca na taj način proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijaju slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju. Kako bismo se vratili tim temeljnim vrijednostima, te i dalje omogućavali razvoj i njegovanje etičkih i duhovnih kvaliteta naše djece uvodimo nekoliko novina koje su zapravo starine, jer su od samog početka ključne odrednice ZILIK-a.

Od osnutka ZILIK-a 1974. godine kroz koloniju su prošle na stotine umjetnika. Na ZILIK-u su sudjelovali najeminentniji hrvatski likovni umjetnici i umjetnice XX. stoljeća među kojima su Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Ivo Šebalj, Vasilije Josip Jordan, Josip Diminić, Kosta Angeli Radovani, Šime Vulas, Predrag Goll, Ljubomir Stahov, Ivica Antolčić, Nives Kavurić-Kurtović, Marija Braut, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Branka Uzur, Alma Orlić, Dubravka Babić, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić kao i mnogi drugi koji su svojim prisustvom i stvaralaštvom doprinijeli radu Doma za djecu Vladimir Nazor u Karlovcu, danas Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.

S obzirom da već duži niz godina na Veliki ZILIK dolaze većinom isti umjetnici, odlučili smo formirati natječaj kako bi uz naše stalne goste otvorili prostor za dolazak i ugošćivanje likovnih umjetnika koji još nisu imali priliku sudjelovati na ZILIK-u. Neki od ranijih sudionika dobit će direktan poziv za sudjelovanje na 47. Velikom ZILIK-u, dok će putem natječaja biti izabrano 16 umjetnika za sudjelovanje.

Opis i uvjeti sudjelovanja na Velikom ZILIK-u:

See also  Natječaj: Najfotografija festivala Cest is d'Best 2011

47. ZILIK održat će se u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor u Karlovcu u periodu od 27. siječnja do 31. siječnja 2020. godine.

Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor osigurava:

 • smještaj u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor tijekom trajanja kolonije (od ponedjeljka 27. siječnja do petka 31. siječnja 2020. godine)
 • tople obroke (doručak, ručak, večera)
 • radni materijal (platna, papire, boje: akril, ulje, akvarel, olovke, pastel…) – umjetnici su obavezni ponijeti svoje kistove
 • promociju umjetnika i njihovih aktivnosti za vrijeme trajanja kolonije
 • zadnji dan kolonije organizira se Završna izložba radova nastalih na Velikom ZILIK-u

Od sudionika se očekuje:

 • donacija minimalno jednog rada nastalog na koloniji (rad ulazi u Fundus ZILIK-a)
 • ozbiljan i profesionalan pristup radu, te afiniteti prema radu s djecom i u okruženju poticajnom za rad i razvoj kreativnosti kod djece
 • spremnost na rad u zajedničkom prostoru u kojem se održavaju likovne radionice za djecu (dio umjetnika boravi u dvorani s djecom, dio umjetnika u zasebnom prostoru unutar doma)

Prijava za sudjelovanje treba obuhvaćati:

 1. detaljnu profesionalnu biografiju (školovanje, djelovanje, popis samostalnih i grupnih izložbi)
 2. kvalitetne fotografije radova po vlastitom izboru iz dosadašnjeg stvaralaštva (minimalno 10-15 fotografija radova) – materijali se mogu poslati i we transferom ili jumbo mailom
 3. u nekoliko rečenica obrazložiti zašto želite sudjelovati na ZILIK-u (pola kartice do kartica teksta)

Sve prijave šalju se isključivo na e-mail kontakt: 1974zilik@gmail.com

Ako u roku tri dana nakon slanja prijave ne dobijete potvrdu primitka iste, pošaljite ponovno mail ili poruku na FB stranicu ZILIK-a kako bi potvrdili da je prijava zaprimljena.

Sva dodatna pitanja i detalje oko prijava i sudjelovanja možete dobiti slanjem upita na e-mail kontakt: 1974zilik@gmail.com ili slanjem poruka na messenger Facebook stranice ZILIK-a: https://www.facebook.com/ZILIK.Zimska.likovna.kolonija/

Natječaj ostaje otvoren do 10. studenoga 2019.

Organizatori ZILIK-a vesele se novim sudionicima i novim iskustvima koja će zasigurno obogatiti ovu posebnu likovnu koloniju. Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprla se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece, te kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, kao i pružanje osjećaja slobode u izražavanju, učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova. Upravo zbog slojevitosti  i poruka koje ZILIK nosi osiguran je kvalitetan edukativno pedagoški program koji prati rad umjetnika i nadopunjuje iskustvo koje se pruža posjetiteljima radionica, ali i kasnijih izložbi. Umjetnička djela su poput djece, otvorena interpretaciji i subjektivnom čitanju, a program ima za cilj posjetiteljima svih dobnih skupina približiti kako Centar, tako i  umjetnost, te olakšati razumijevanje domske i umjetničke djelatnosti.

See also  Poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje na Natječaju za rekonceptualizaciju nastupa HTZ-a na europskim turističkim sajmovima

 Vaš ZILIK