Skip to content

Najava premijere “Prava komedija” 3. 10. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

REZULTAT TURBULENTNOG ODNOSA: PREMIJERA  „PRAVE KOMEDIJE” U RIJEČKOM „ZAJCU“!

U jedinstvenoj predstavi, omnibusu „Prava komedija”, deset je različitih komada što ih potpisuje desetero redateljica i redatelja, a čija je premijera u četvrtak 3. listopada u 19, 30 sati u  riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Redateljice i redatelji su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.

Intendant riječkog HNK Marin Blažević je na konferenciji za novinare pojasnio osnovni motiv nastajanja predstave što je, prema njegovim riječima, bila svojedobna „uzajamna iritacija“ između Novog lista i ansambla Hrvatske drame nakon što je Kim Cuculić objavila kritiku na sezonu 17./18. riječkog HNK ocijenivši Hrvatsku dramu najslabijom karikom uz zamjerku da na programu nedostaje pravih komedija. „Članovi ansambla Hrvatske drame reagirali su tekstom, a Novi list je potom odgovorio, polemika se nastavila. Za razliku od mnogih drugih ansambala koji šute na kritike, glumci su odlučili reagirati i ušli su u za njih rizični prostor teksta i javnih medija. Sada će pak, na poziv ravnateljice Renate Carole Gatice, jednako hrabro urednica i kritičarka Kim Cuculić odgovoriti na izazov i ući u za nju prostor rizika izvedbe predstave na premijeri 3. listopada. Mislim da je to sjajan ishod jednog turbulentog odnosa”, kazao je  Blažević te dodao kako treba razlikovati komediju koja potiče na razmišljanje od one banalne, jeftine, s humorom „na prvu“ i jednostavnim gegom.

„Omnibus je atraktivna i dinamična forma koja se rijetko koristi u kazalištu zbog zahtjevnosti produkcije, a u današnje, vrijeme društvenih mreža i „skrolanja“ jako dobra, posebno za mlađe generacije “, rekla je ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica. „Na tragu našeg slogana „Vježbamo različitost”, radi se o deset posve različitih komada. Svaki od njih ima svoju redateljsku estetiku, svoj vizualni identitet i glumačke kodove.“ Ravnateljica je posebno istakla kvalitetu glumačkog ansambla. „U zaista kratkom vremenu izlaze i ulaze u potpuno drugačije likove, kostime, komade… Publika će moći vidjeti izuzetan raspon interpretacija ansambla ‘Prave komedije’. ”, rekla je Renata Carola Gatica zahvalivši se pritom i čitavom autorskom timu, scenografu Daliboru Laginji, kostimografkinji Manueli Paladin Šabanović i oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću.
U predstavi se izvodi glazba uživo koju osim Nikole Nedića i Maria Joveva (Žlice & Gitara) izvode i članovi orkestra. Osim glumica i glumaca Hrvatske drame, u „Pravoj komediji” sudjeluju i članovi ansambla Talijanske drame, članovi  Baleta te polaznici Riječkog kazališta mladih „Kamov”.

See also  Koncert Zagrebačkog kvarteta gitara u Župnoj crkvi Umag, 23. kolovoza

Nakon subotnje izvedbe „Prave komedije”, u gledalištu će biti održan Kritički glas kada će publika moći razgovarati s kazališnim kritičarima i podijelite prve dojmove o predstavi.

Talijanska drama riječkog HNK imat će svoju inačicu predstave prema istom konceptu, sa svojih još osam desetominutnih komada, premijerno 25. listopada, pod naslovom „La commedia”.

Autor fotografija je Dražen Šokčević

Milena Jerneić