Skip to content

44. SGJ – Druga večer Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Druge večeri 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koje se održava tijekom 44. Samoborske glazbene jeseni, predstavilo se troje natjecatelja. U Galeriji Prica 30. rujna svoje su recitale izveli pijanist Ivan Galić, harmonikaš Đorđe Vasiljević i violončelistica Sara Novoselić

Pijanist Ivan Galić u svoj program uvrstio je Sonatu u B-duru, KV 570 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Tri klavirska komada, D. 946 Franza Schuberta, Nokturno u h-molu, op. 38 Blagoja Berse i Sonatu op. 68 u F-duru Aleksandra Skrjabina.

Harmonikaš Đorđe Vasiljević uz moderaciju odlučio se predstaviti izvedbom skladbi Elusive Dialogues Conrada del Rosarija, Sonata u f-molu K 519 Domenica Scarlattija, Wood Spirit Staffana Mossenmarka, Ples Barunice Frane Paraća (arr. Đorđe Vasiljević), Cadencias Jesusa Torresa te Ševa Mihaela Glinke / Milija Balakirieva (arr. Đorđe Vasiljević).

Violončelistica Sara Novoselić u svojem recitalu izvela je (uz glasovirsku pratnju Domagoja Guščića) Sonatu za violončelo i klavir Ive Mačeka,  Polonaise Brilliante za violončelo i klavir, op. 3 Frederica Chopina (arr. Leonard Rose) te Une Larme, tema i varijacije Gioacchina Rossinija.

Nakon dvije natjecateljske večeri, 1. listopada slijedi Večer pobjednika kada će Prosudbene komisija (Srećko Bradić, Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Danijel Detoni i Branko Mihanović) u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor od 20 sati objaviti ime pobjednika natjecanja. Naime, organizator je i ove je godine osigurao vrijedne nagrade. Dobitniku Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripast će novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja koju će prema narudžbi festivala napisati Silvio Foretić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020.

Bit će dodijeljena i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, uz novčanu nagradu u brutto iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020. godine.

Također, 1. listopada praizvest će se i pobjednička skladba 8. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note. Skladbu Psi napisao je mladi japanski skladatelj Wataru Mukai. U nastavku večeri uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša nastupit će prošlogodišnja pobjednica Natjecanja Ferdo Livadić, violončelistica Katarina Kutnar, a na programu je praizvedba skladbe Kutnarijada za violinu i Cantus Ansambl skladatelja Davora Bobića, posebno pisana za pobjednicu natjecanja, a potom i Koncert za violinu i orkestar Albana Berga.