Skip to content

Uspješno otvorenje izložbe “Karbon” istarske umjetnice Tee Bičić u Zagrebu

Večeras je otvorena samostalna izložba “Karbon” akademske umjetnice Tee Bičić u Galeriji “Idealni grad” u Zagrebu

Autorica se predstavila izborom radova iz recentnog ciklusa “Karbon”. Na otvorenju je ravnateljica Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad Tea Bilić istaknula kako joj je izuzetno drago što u galeriji Idealni grad, koja ima dugu tradiciju predstavljanja opusa eminentnih umjetnika većinom iz Zagreba, večeras ima čast predstaviti likovnu umjetnicu iz Istre, dok je viši stručni suradnik za koordinaciju i promidžbu programa i voditelj likovnih radionica Vedran Markulin predstavio dosadašnje djelovanje Tee Bičić kroz kratku biografiju. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako je riječ o umjetnici koju krasi krajnje profinjen i pročišćen minimalistički likovni izričaj oslobođen figuracije i konotacija iz svijeta koji nas okružuje, te kako umjetnica osnovnim likovnim elementima linije, plohe i boje oblikuje autonomni sadržaj slike. Prikaz same materije ujedno je i prikaz najkonkretnije stvarnosti lišen unaprijed usađenih značenja i sadržaja te kao takav utjelovljuje vizualni i duhovni izričaj umjetnice. Likovna umjetnica Tea Bičić zahvalila se organizatorima i posjetiteljima na dolasku, te istaknula kako je dio radova iz ciklusa “Karbon” bio izložen ujesen 2017. godine kao popratni program Venecijanskog bijenala u prostoru Arsenale Docks nakon čega je ciklus predstavljen u raznim gradovima diljem Hrvatske, a Zagreb je vjerojatno posljednja postaja njegova izlaganja nakon čega slijedi rad i predstavljanje novog ciklusa.

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada 2019. i može se pogledati radnim danom od 10 do 18 sati.

Autor fotografija s otvorenja je Dragan Šijački.

O izložbi:

Suvereno vladajući poljem apstraktnog Tea Bičić minimalizira sredstva vlastitog izričaja te oblikuje likovni tekst crtom, plohom i bojom na natur platnu. Elementi duhovnog, emocionalnog i nematerijalnog koje umjetnica unosi u materiju slike transformiraju se u likovni osjećaj crte, plohe i boje. Proporcije te ritam ploha i linija definiraju karakter i atmosferu samog djela. Cijeli ciklus poprima formu glazbene partiture u kojoj se umjesto notnih zapisa izmjenjuju plohe bijele boje s gusto zasićenim crnim plohama dok linije u ugljenu igraju dvojaku ulogu.

Tea Bičić za oblikovanje svojih pročišćenih likovnih kompozicija svjesno odabire jedan od najstarijih crtačkih materijala – karbon. Rodni kraj umjetnice obilježila je duga povijest ugljenokopa, te sve pozitivne i negativne konotacije koje ugljen nosi u sebi zabilježene su kao dio kolektivne i individualne memorije u ciklusu “Karbon”. Istražujući povijesnu dokumentaciju otkrivamo kako je od samih početaka pronalaska pravog ugljena na području istočnog dijela Istre sredinom XVIII. stoljeća pa sve do danas “ugljen duboko uronjen u tlo Labinštine, izranja iz njezinih njedara i ostavlja sve dublji trag u njezinoj povijesti, prožimajući sve segmente života”. Dualitet koji nosi pojam karbona: strah, neizvjesnost, muka i strepnja s jedne strane, te nada, marljivost i izdržljivost s druge strane; prisutan je i u samim radovima kroz dihotomiju likovnih elemenata: crno-bijelo, svjetlo-tama, prozirno-neprozirno, puno-prazno.

O autorici:

Tea Bičić

Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Venezia u klasi prof. Paola Tessaria. Izlagala je na četrdeset samostalnih i na više od sto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Potpredsjednica je Udruge Mediteranski kiparski simpozij u Labinu i članica HDLU-a i HDLU-a Istre, te članica Udruge Concilio Europeo dell’arte u Veneciji, Italija. Suosnivačica je Galerije POOLA u Puli. Od 2014. godine voditeljica je programa Gradske galerije Labin. Živi u Labinu.