Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave

Jučer je u zagrebačkom muzeju Mimara svečano otvorena retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika kojom autor obilježava 25 godina karijereNa otvorenje je došlo preko 500 posjetitelja što je samo potvrdilo veliki interes za karikaturu, posebice za djelovanje Nika Titanika. Naziv izložbe je “Kronika hrvatske gluposti”, a izložba predstavlja uži izbor od 300 karikatura iz opusa koji broji oko 11.000 objavljenih karikatura. Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Tako često možemo pronaći karikature u kojima se Nik šali na vlastiti račun, primjerice, koliko mu je posao istovremeno neiscrpno vrelo ideja, ali i frustracija. U svijetu karikature autor često sâm mora postaviti granicu koju neće prijeći. Riječ je o svojevrsnom obliku autocenzure i pitanju dokle je autor spreman ići. Iako su karikature Nika Titanika ponekad brutalne, vrlo oštre i direktne, one nikada ne zalaze u područje vulgarnosti. Kako je autor sâm jednom prilikom rekao: “naučio sam napraviti karikaturu da ne probode, ali da pikne”.

Na otvorenje je došlo preko 500 posjetitelja što je samo potvrdilo veliki interes za karikaturu, posebice za djelovanje Nika Titanika. Naziv izložbe je “Kronika hrvatske gluposti”, a izložba predstavlja uži izbor od 300 karikatura iz opusa koji broji oko 11.000 objavljenih karikatura. Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Tako često možemo pronaći karikature u kojima se Nik šali na vlastiti račun, primjerice, koliko mu je posao istovremeno neiscrpno vrelo ideja, ali i frustracija. U svijetu karikature autor često sâm mora postaviti granicu koju neće prijeći. Riječ je o svojevrsnom obliku autocenzure i pitanju dokle je autor spreman ići. Iako su karikature Nika Titanika ponekad brutalne, vrlo oštre i direktne, one nikada ne zalaze u područje vulgarnosti. Kako je autor sâm jednom prilikom rekao: “naučio sam napraviti karikaturu da ne probode, ali da pikne”.

Na otvorenju su govorili ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i Nik Titanik koji je prigodno podijelio portretne karikature urednicima i osobama koje su mu pomogle u njegovom profesionalnom radu, ali i osobama koje su mu bile inspiracija poput Davora Gopca koji je bio motiv i Nikove prve ikad objavljene karikature u studentskom listu Puls 1994. godine, a karikaturu je poklonio i stilistu Nevenu Ciganoviću kao vječnoj inspiraciji. Kustosica izložbe je istaknula kako je glavna karakteristika Nikovih karikatura to što nikoga ne ostavljaju ravnodušnim već potiču cijeli spektar emocija od smijeha i sreće, preko bijesa i ljutnje do tuge i sjete i to je ono najbitnije – da potaknu reakciju i emociju i da se osjećamo živima. Također je istaknula da je stanje apatije nešto najgore što se može dogoditi pojedincu ili još gore društvu i da upravo onda humor, satira i karikatura nastupaju kao ključni korektiv društva. Autor je zahvalio posjetiteljima što su se u tolikom broju odazvali na otvorenje njegove izložbe, a ponajprije obitelji na podršci. Nakon službenog otvorenja uslijedio je stand up nastup komičarke PreCjednice te koncert glazbenog dua Mučki provokatori.

Svečano otvorenje obilježio je i dolazak velikog broja osoba iz javnog i političkog života kao što su Marko TorjanacRada BorićRenato PetekKrešo BeljakZlatko HasanbegovićDino Rađa Viktorija Đonlić RađaDavor Gobac  i mnogi drugi.

Izložba u Muzeju Mimara ostaje otvorena do 24. listopada, dok će u 2020. godini izložba biti predstavljena diljem Hrvatske u suradnji s hrvatskim muzejima i galerijama koje su se odazvale pozivu da ugoste ovu značajnu izložbu u svom prostoru.

Autor fotografija: Marko Polonio

Autorica: Sonja Švec Španjol