MI i ONI – to nisu zločeste osobe, ali su uglavnom smanjenog IQ-a i ne naročitog odgoja i obrazovanja

MI  i ONI omiljene su zamjenice osoba koje su na neki način svjesne svoje beznačajnosti i ne mogu si dozvoliti da priznaju svoju drugorazrednost. Zato nalaze “spas” u pripadnosti nekoj grupi istomišljenika i sličnih ciljeva jer im je to jedini izlaz iz bezznačajnosti.

To nisu zločeste osobe, ali su uglavnom smanjenog IQ-a i ne naročitog odgoja i obrazovanja. Neki od njih nastoje to nadoknaditi štreberajem, ali su rezultati oskudni.  Stoga ih smetaju drugčijosti i različitosti bilo koje vrste.  No kako im je to teško priznati imaju (naučene) odgovore tipa: Volim svoje a tuđe poštujem. Već na upit da objasne takav stav zapnu u prvoj rečenici. Ili vole kazati: Ne bi se štel mešati i još čitav arsenal sličnih uglavnom plitkih “mudrosti”.  Uostalom i nacistička Kristalna noć je bila moguća jer se mnogi Nisu šteli mešati.

Zbog toga što su smatrali da imaju pravo misliti svojom glavom proglašeni su hereticima i uglavnom, nakon mučenja, mnogi su spaljeni kao primjerice Giordano Bruno, Jan Hus, Lord Cobham, Louis de Berquin, Giordano Savanarola, William Tyndale, Marko Križevčanin, Stjepan Pongraz, John Fisher, Thomas Moore, Andrija Hebrang i drugi. Galileo Galilei nije ubijen ali je bio u kućnom pritvoru do smrti da bi mu se “oprostili” grijesi nakon 369 godina tj. tek 1992. godine.  Spaljeno je na tisuće vještica. Samo u malom Zagrebu 250. Oni koji su ovo radili uvijek su koristili zamjenicu MI.

Ako na svijetu ima 7.5 milijardi stanovnika,  iz kojeg humanog i pametnog razloga bi se više voljelo svoje od tuđega? No kako imaju uglavnom lošu edukaciju, tj. loše su ili poluistinito informirani, to su skloni uopćavati jer ih skoro niko nije učio, osim Isusa Krista, kako su svi ljudi braća. I kada se pojavio papa Franjo, koji je ustvari već sada za mnoge živući svetac, oni su zbunjeni, jer su mnogi decenijama a i stoljećima krivo usmjeravani. Zato su takve osobe sklone ksenofobiji, rasizmu, vjerskoj i svjetonazorskoj netoleranciji, fundamentalizmu, antisemitizmu, homofobiji, šovinizmu, fašizmu, boljševizmu, nacizmu i sličnim isključivostima, koje uvijek uključuju i mržnju.

Zbog svoje nesposobnosti da budu tolerantne i da shvate različitosti kao humano bogatsvo a ne ugrozu, sklone su dozvoliti da budu manipulirane pomoću “logičnih” programa primijerenih NAMA radi “zaštite” od NJIH.

Tako to ide stoljećima u cijelom svijetu.  I ginuli su i opet žele ginuti da bi NAMA bilo bolje. A ONI? ONI nisu važni. ONI su niko i ništa. I ti ONI misle o NAMA uglavnom isto što MI mislimo o NJIMA, jer će se uvijek naći “mudrih” glava koje će NAS ili NJIH u to uvjeriti.

I zato kada Vam se neko pojavi s porukom koja započinje s MI ili ONI bježite od takvih! Jer kojim pravom neko koristi te zamjenice u moje ime, a da predhodno nije dobio moju pismenu privolu.

Hanibal Salvaro

Tags: