Skip to content

Premijera filma Downton Abbey

Jučer je u Kaptol Boutique Cinema održana premijera filma Downton Abbey u organizaciji Britanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i Editusa

Film je adaptacija popularne britanske serije Downton Abbey koja je prikazivana od 2010. do 2015. godine i direktno se nastavlja na seriju te nam pokazuje nove zgode i nezgode poznatih likova bogate familije Crawley koja živi na imanju smještenom na engleskom selu početkom 20. stoljeća.

Za atmosferu 20-tih godina prošlog stoljeća, kada se odvija radnja filma, pobrinuo se jazz bend JAZZBUSTERS, a nije nedostajalo niti modnih detalja karakterističnih za te godine.

Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish naglasio je kako je ovaj projekt britanske GREAT kampanje izvanredan primjer kreativne industrije Velike Britanije koja je stvorila neke od najpoznatijih i najutjecajnijih televizijskih i filmskih djela. Danas je uspjeh britanske kreativne industrije priznat globalno – u Hrvatskoj svi jako dobro poznaju britanske uspješnice, od filmova o Bondu ili Harryju Potteru do serija poput Mućki, Dr Who i, naravno, Downton Abbey – a taj sektor također i zapošljava velik broj talentiranih ljudi, te svojim uspjesima pridonosi gospodarstvu Velike Britanije.

Veleposlanik je naglasio da serija Downton Abbey otkriva neke od prelijepih, i možda mnogima nepoznatih krajeva Velike Britanije, što može biti dobar poticaj za posjet Britaniji. Osim jedinstvenog Londona, prirodni biseri i kulturno bogatstvo mogu se pronaći diljem Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, a čak 32 lokacije zaštitio je UNESCO.

Scenarij za film napisao je oskarovac Julian Fellowes, koji je scenarist i sve 52 epizode serije, a redatelj je Michael Engler (koji je režirao četiri epizode serije). Većina glumaca iz serije se pojavljuje i u filmu. 

Radnja filma se vrti oko posjeta engleskog kralja i kraljice Downton Abbeyu, što je ujedno velika čast i za vlasnike i za poslugu, a s druge strane i vrlo stresna situacija jer plemstvo ima svoje specifične prohtjeve.

Film u hrvatska kina stiže 19.9.2019.