Skip to content

Poziv na promociju – Zlatko Krilić “Portret Che Guevare”

Pozivamo Vas na promociju knjige „Portret Che Guevare“” autora Zlatka Krilića u petak 20. 9. 2019. u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5) s početkom u 18 sati

Zbirka priča „Portret Che Guevare“ prvo je djelo nakon sedamnaest godina književne šutnje Zlatka Krilića. Nastala je za vrijeme autorova dužeg boravka na Kubi 2015. godine, još dok je Fidel Castro bio živ, a ubrzane promjene tek su počinjale.

Sve su priče napisane u prvom licu jednine, a mijenjaju se pripovjedači. U nekima je to sam autor, šezdesetogodišnjak koji traga za mjestom najsličnijem mjestu njegova mladenaštva, kao i za prividom mladosti u zagrljaju mladih Kubanki, te pokušava shvatiti sebe u kontekstu nedavnog zahvata na srcu i rastave braka. U drugima pripovjedači su marginalci kubanskog društva čiji životi zrcale to društvo, nedavnu povijest i promjene koje se u njemu događaju. Knjiga je pisana jednostavnim, lako čitljivim stilom, no iako ponekad mami osmijeh, ostavlja gorak okus, jer ne prikazuje Kubu onakvom kakvom je najčešće opisuju – kao zemlju divne klime i sretnih, raspjevanih ljudi koje lako ponese ritam – nego kao zemlju s namještenim, lažnim osmijehom za turiste, osmijehom iza kojeg se krije istinska glad i patnja pojedinaca.

U priči Ona se ničeg ne boji, autor na kraju kaže: Nisam je više vidio ni čuo, zato ove priče nisu o Kubi, ne nastoje ispričati istinu o Kubi. One su samo moj doživljaj Kube kroz ljude i situacije koje sam imao sreće susretati.

Na promociji sudjeluju:

Zlatko Krilić, autor

Antun Pavešković, književni kritičar

Andrea Divić, urednica portala CRO kultura

Goran Grgić, kazališni, televizijski i filmski glumac

Marko Hadjur

0819-MARK-Sve-sto-vam-nikad-nisam-rekla-MAIL

mala retrospektiva

Miroslav Pelikan - GENERALOVA KUĆA / pročitajte knjigu!

Pročitajte priču GENERALOVA KUĆA autora Miroslava Pelikana GENERALOVA KUĆA ...
02nd Apr 2022

Miroslav Pelikan - BROD / pročitajte priču!

Miroslav Pelikan - BROD Sasvim iznenadno, Krunoslav B se odlučio kupiti sreć...
24th Jan 2024