Skip to content

HAZU ODGOVORIO NA PISMO ARHITEKATA: ‘Ne izjašnjavamo se o lokalnim pitanjima, štitimo interese na nacionalnoj razini’

U otvorenom pismu, 37 arhitekata pozvalo je u petak predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Velimira Neidhardta da, kako su naveli, ne šuti o sramotnom ‘makijavelizmu’ nad zagrebačkim prostornim planiranjem od strane gradonačelnika Milana Bandića. “Zašto šute o sramotnom ‘makijavelizmu’ nad zagrebačkim prostornim planiranjem? Posebice je to značajno danas, kad je na čelu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, vrsni arhitekt, ugledan stručnjak i znanstvenik, čije imenovanje na čelno mjesto HAZU-a je iznimna čast, ali i prilika i odgovornost”, navode arhitekti.

HAZU se ne izjašnjava o dnevnopolitičkim pitanjima, naročito ako se suprotstavljaju pojedine interesne skupine ili političke stranaka, kao ni o pitanjima lokalnoga karaktera, odgovor je Akademije na pismo grupe arhitekata koji prosvjeduju jer HAZU šuti o recentnim urbanističkim događajima u Zagrebu

“Funkcija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) je štititi društvene vrednote na nacionalnoj razini i u globalnom kontekstu”, navedeno je u priopćenju kojim se Ured za odnose s javnošću i medije HAZU-a u srijedu očitovao na pitanje Hine o pismu koje je nedavno potpisalo 259 stručnjaka i znanstvenika s područja arhitekture i građevine i uputilo ga Akademiji i njezinu predsjedniku Velimiru Neidhardtu.

Potpisnici pisma “prosvjeduju protiv neprihvatljive šutnje ugledne 160-godišnje institucije na recentna događanja u zagrebačkom prostoru i makijavelizam gradonačelnika Milana Bandića vezano uz proceduru donošenje Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba, kao i netransparentnu proceduru oko izbora potencijalnog investitora”.

Riječ je o pismu koje je prošlog petka upućeno javnosti uz potpise 55 arhitekata, a u međuvremenu je broj potpisnica i potpisnika narastao na 259. Akcija se, navodi se u pismu, vodi pod geslom: “Muk Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti para uši”.

“HAZU se ne izjašnjava o dnevnopolitičkim pitanjima, naročito ako dolazi do suprotstavljanja između pojedinih interesnih skupina ili političkih stranaka. Tome treba dodati da se HAZU ne izjašnjava o pitanjima lokalnog karaktera. Njezina je funkcija štititi društvene vrednote na nacionalnoj razini, kao i u globalnom kontekstu”, stoji u odgovoru HAZU-a.

U priopćenju je navedeno da se mnogi akademici bave Zagrebom cijeli život, te istaknuto kako je “njihov rad javan i slobodno se mogu citirati njihovi radovi”.

See also  Otvoren je 26. Animafest Zagreb

Kao primjer navodi se upravo knjiga HAZU-ovog čelnika Velimira Neidhardta “Misao u arhitekturi”. Tekstovi u toj knjizi grupirani su u devet tematskih cjelina, poput tema o Zagrebu, urbanizmu, teorijskim i povijesnim promišljanjima u arhitekturi, o arhitektima, metodološkim aspektima projektiranja, problemima strukovnog djelovanja, aktualnim knjigama i izložbama te o djelima autora.

AUTOR: Hina