Skip to content

Vjernici slave blagdan Male Gospe i hodočaste u marijanska svetišta

288. zavjetno hodočašće grada Zagreba u Mariju Bistricu okupilo je mnogobrojne vjernike. Mnogi su u bistričko svetište stigli još jučer, puno njih i pješice. Održana je zavjetna procesija od kapele „Ave Maria” do crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca i sveta misa koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima grada Zagreba. Procesiji i misi pridružila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, generalnim vikarom mons. Tomislavom Subotičancom, više od sedamdeset svećenika te više od dvadeset i pet tisuća hodočasnika. predvodio je 8. rujna središnje euharistijsko slavlje povodom Male Gospe i 288. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu.

Na početku slavlja, kardinala Bozanića i okupljene hodočasnike pozdravio je biskupski vikar za grad Zagreb biskup Gorski. Gospine riječi iz gesla ovogodišnjeg hodočašća “Što god vam rekne, učinite”, pozivaju nas na poslušnost Božjoj Riječi i zauzeto djelovanje, rekao je biskup Gorski navevši da je to ujedno i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se u svibnju sljedeće godine održati u Zagrebu.

“Dok nas ovaj događaj vodi u budućnost, drugi koji se zbio prije 25 godina 11. rujna 1994. na zagrebačkom Hipodromu obnavlja u nama spomen na susret s tadašnjim Papom, a danas svetim Ivanom Pavlom II. Dodamo li tome broj od 288 hodočašća, sve nam govori kako vjera premošćuje godine i stoljeća, nadilazi države i političke sustave, spaja tradiciju i suvremenost, briše granice mladih i starih i unatoč svih teškoća i slabosti, oporbe, uvijek iznova Božjom milošću niče u srcima ljudi, istaknuo je biskup Gorski.

Na početku propovijedi kardinal Bozanić uputio je pozdrave prisutnim vjernicima i nazočnima na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović i gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem.

Tijekom propovijedi posebno je istaknuo činjenicu da je ova proslava povezala 288. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba s hodočašćem mladih koje se održava pod geslom Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine “Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5). Kardinal je naveo, u pripremi za taj važan događaj, na razmatranje dubine tih riječi, odnosno otkrivanje njihove snage.

Napomenuo je kako se ovim slavljem Male gospe 8. rujna, ali i dana Gospodnjeg ispunio zavjet zagrebačkih vjernika te da je upravo ovim hodočašćem i susretom s Marijom neposredno započela priprema za Susret Hrvatske katoličke mladeži, ali i za otkrivanje onoga na što Gospodin potiče da kao vjernici činimo.

Kardinal je također naveo da vjernici ponekad možda ne razumiju Božju volju ili ne razumiju teške zahtjeve, ali objašnjava kako je razlog teškoća s kojima se čovjek ponekad susreće raspršivanje površne ushićenosti. Iako je u susretu s Isusom potrebno početno oduševljenje, ono samo nije dovoljno. Potrebna je ustrajnost i odlučnost te prihvaćanje cjelovitosti koju u konačnici stvara jedino ljubav i jedino ona može izdržati sve kušnje, pojasnio je kardinal Bozanić.

Naglasio je Isusove riječi “Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.” (Lk 14, 25-33). Dubok i istinit zaključak ovih riječi je, kako je istaknuo kardinal, da sposobnost za nositi vlastiti život ne isključuje ni križ, ali to podrazumijeva napuštanje ljudskih snaga i sigurnosti.

Rekao je da Isus ponajviše naglašava ljubav, ne samo onu zemaljsku već onu uzvišenu. Napomenuo je kako nijedna ljubav ne smije zanemariti ljubav prema Bogu i ljubav prema životu kao takvome.

Ako zauzmemo stav da posjedujemo život, da možemo njime raspolagati kao s vlasništvom očito nismo prihvatili Isusov nauk.”

Kardinal je napomenuo kako takva uzvišena ljubav ne zanemaruje niti oslabljuje životne veze, nego stavljanjem Boga na prvo mjesto odnosi među ljudima postaju snažniji, a ljubav prema Bogu otvara nove prozore slobode i dara koji obnavljaju, ne samo obiteljske, već odnose društva u cjelini. Marijine riječi “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2,5) pozivaju na otvorenost, rekao je kardinal pojašnjavajući kako su one dokaz čuda ljubavi koja s jedne strane poznaje ograničenost, ali s druge strane otvara bezgraničnost. Čudo koje nadilazi svako ljudsko predviđanje.

Bozanić je podsjetio da se upravo ovih dana puni 25 godina od prvog dolaska sv. Ivana Pavla II. u Hrvatsku te pozvao sve da budu dionici euharistijskog slavlja koje će se održati 11. rujna u 18.30 u Zagrebu u Novom Jelkovcu na zemljištu na kojem se priprema gradnja Župne crkve i Svetišta Ivana Pavla II. Kardinal je istaknuo znakovitost ovog slavlja u Mariji Bistrici, pripreme za Susret mladih i tog najavljenog slavlja u budućem svetištu s obzirom da je upravo papa Ivan Pavao II. pokretač svjetskih susreta mladih.

Najavio je također hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Pribić 2. listopada gdje će biti postavljen kip kardinala Kuharića na stotu obljetnicu njegova rođenja.

Pri kraju propovijedi posebno je pozdravio mlade vjernike za koje je naveo da su razlog nade i pomažu da u mladenačkom pogledu i oduševljenju bolje sagledamo što Isus govori i što vjernik treba činiti. Pred završni blagoslov zahvalu svima uputio je biskup Gorski.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su animirali župni zborovi župa Vrapče i Šestine, a slavlju je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske.

MARIJA BISTRICA (IKA), Photo: Jurica Galoic/PIXSELL