Skip to content

Na Porto Etno festivalu u Rijeci više od 3 tisuće posjetitelja

VIŠE OD TRI TISUĆE RIJEČANA I GRAĐANA CIJELE HRVATSKE, REGIJE I EUROPE OVOG JE VIKENDA POSJETILO PORTO ETNO FESTIVAL RIJEKE 2020 – EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Ovogodišnji treći po redu Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture održao se od 6. do 8. rujna 2019. godine i u tri je dana okupio više od tri tisuće posjetitelja koji su uživali u bogatom gastronomskom, glazbenom, folklornom, cirkuskom i dječjem programu na tri lokacije u centru Rijeke.

Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u tri je dana ponudio sjajnu selekciju world music i etno bendova iz cijelog svijeta koji su svojim jedinstvenim nastupima osvojili i rasplesali publiku te gastronomski program u koji su bili uključeni pripadnici zajednica nacionalnih manjina Rijeke i doseljenici u Rijeku, koji su u subotu posjetiteljima ponudili jedinstveno kulinarsko iskustvo, 20 svjetskih kuhinja koje su se mogle kušati na jednom mjestu. Na Trgu 128 brigade HV-a, pripadnici zajednica nacionalnih manjina, sugrađanima su kuhali hranu s okusom svojih domova, a tisuće posjetitelja okupilo se u centru Rijeke kako bi uživalo u slasnim jelima koja su se pojela do zadnjeg zalogaja.

Emotivna završnica folklornog programa bilo je veliko kolo, u koje je Makedonsko kulturno društvo Ilinden povelo sve pripadnike zajednica nacionalnih manjina, u kojem su zaplesali i mnogi posjetitelji. U dječjem programu, koji se održao u Osnovnoj školi Dolac, sudjelovalo je nekoliko stotina djece koja su pohađala četiri kreativne radionice i uživala u nastupima dječjih zborova.

Bilo je to trodnevno multikulturalno druženje čija se završnica održala u nedjelju 8. rujna na riječkoj tržnici na kojoj su se okupili veliki i mali posjetitelji koji su uživali u besplatnom cirkuskom, gastronomskom i glazbenom programu.

Jedan od važnih ciljeva projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je razvoj uključivosti i uključenosti u kulturne programe prema svim građankama i građanima, a posebice onima iz ranjivih društvenih skupina kojima je pristup kulturi i kulturnoj produkciji često otežan, stoga su u rad na festivalu bili uključeni korisnici Centra za rehabilitaciju Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima Vida.  Svoj su trud i rad u organizaciju festivala uložili i brojni volonteri.

Porto Etno – Festival svjetske glazbe i gastronomije dio je programskog pravca Kuhinja Različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program i ovoga je puta nastao zajedničkim trudom i radom svih pripadnika zajednica nacionalnim manjina Rijeke i doseljenika u Rijeku te svih umjetnika i glazbenika uključenih u festivalski program. Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta, na najbolji način utjelovljuje Luku različitosti, slogan kojim Rijeka u 2020. godini nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

See also  Održani Dani susjedstva Crikvenica - Kotor zove

Rijeka je ovog vikenda pokazala da je multikulturalan grad s hrabrim i jedinstvenim kulturnim programom kojim će se ponositi 2020. godine kada će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Sljedeće, četvrto izdanje Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije najavljeno je za 2020. godinu kada će Riječani i posjetitelji Rijeke moći uživati u još većem broju događanja.

Nela Simić