Skip to content

Policija u Hong Kongu spriječila prosvjednike prilazu zračnoj luci

Policija u Hong Kongu spriječila je u subotu prosvjednike da blokiraju prilaze zračnoj luci, ali je drugu noć zaredom ispaljivala suzavac po gusto naseljenoj četvrti Mong Kok, u 14. tjednu protuvladinih prosvjeda

Policajci su provjeravali putovnice i karte i propuštali samo putnike kako bi spriječili kaos od prošlog vikenda kada su aktivisti blokirali pristupne cente, postavili kamenje po tračnicama i porazbijali postaju podzemne željeznice u četvrti Tung Chungu.

U noći na subotu ondje je bilo povremene igre ‘mačke i miša’ između prosvjednika i snaga reda, ali nema znakova nasilja.

Stotine prosvjednika je u petak navečer upalo u postaje podzemne željeznice u Mong Koku, nakon što su vidjeli snimke nadzornih kamera na kojima policija tuče prosvjednike.

Tražeći te snimke i ljuti zbog toga što je željeznica zatvorila postaje kako bi spriječila da se ondje okupljaju, prosvjednici su razbijali znakove, lomili skretnice, palili požare i šarali grafite po zidovima.

Uslijedila je akcija policije koja ih je ubrzo rastjerala suzavcem. Prosvjednici su zaprijetili da će tijekom vikenda prekinuti prometne veze do zračne luke nakon što ih nije umirlo službeno odustajanje hongkongške čelnice Carrie Lam od spornog prijedloga zakona o izručenjima Kini.

Lam je u srijedu objavila formalno povlačenje prijedloga zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih desetljeća. Prijedlog zakona, koji bi dopustio izručenje kopnenoj Kini gdje su sudovi pod kontrolom Komunističke stranke, izazvao je višemjesečne nerede koji predstavljaju najozbiljnije izazove kineskom čelniku Xiju Jinpingu otkad je došao na vlast 2012.

Prosvjedi su u bivšoj britanskoj koloniji u lipnju počeli zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje građana Kini, no otad su se razvili u pritisak za veću demokraciju. Povlačenje prijedloga zakona bio je jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika. Autor: T.D./Hina

mala retrospektiva
Jedan dan u životu Joea Bidena
Koliko djece želi postati predsjednikom kad odrastu? Vjerojatno većina Napro...04th Dec 2022
Times Square 2023. Ball Drop u New Yorku / cijeli video
Godišnja tradicija vratila se punom snagom dok su stotine tisuća dočekale Novu ...01st Jan 2023
Ruska podmornica udarila britanski brod
Ruska podmornica sudarila se sa sonarom ratnog broda britanske Kraljevske morna...08th Jan 2022