Bernardić: Pupovac je pretjerao, Hrvatsku se ne može usporediti s NDH

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u subotu da je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac pretjerao u izjavama, misli i da se Hrvatsku ne može usporediti s NDH, ali i da se, s druge strane, u Hrvatskoj “stvorila klima napada na druge i drugačije zahvaljujući djelovanju i ove Vlade”

Prilikom posjeta 27. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, Bernardić je novinarima izjavio da je Pupovac, usporedivši Hrvatsku s NDH, pretjerao u svojim izjavama.

– Činjenica je da su izjave Milorada Pupovca takve da je on u svojim izjavama pretjerao. Svima je jasno da se Hrvatsku ne može usporediti s NDH, ali je s druge strane i činjenica apsolutno da se u Hrvatskoj stvorila jedna klima napada na druge i drugačije upravo zahvaljujući djelovanju i ove Vlade, smatra Bernardić.

Izjavio je i da su iz istog razloga u Hrvatskoj postali “normalni i napadi na Srbe”. Spomenuo je i legaliziranje povremene upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni” te izbacivanje svjedočanstva Anne Frank o holokaustu iz lektire.

Bernardić je ocijenio da je “to nešto što ne smije stanovati u normalnoj uljuđenoj i civiliziranoj zemlji”. Smatra i da je Pupovčeva pozicija u vladajućoj koaliciji takva da ga mnogi koalicijski partneri ne žele pa se zapitao što Pupovac uopće radi u njoj.

Kazao je i da je prijedlog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore o zabrani SDSS-a nedopustiv. “Očito je za bavljenje politikom potrebno puno više od samog dojma i osobnog osjećaja”, izjavio je.

Komentirajući prijavu za silovanje protiv bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Damira Škare, predsjednik SDP-a izrazio je zabrinutost jer je policija reagirala tek dvadeset i treći dan nakon što zaprimila prijavu.

– Zašto je hrvatska policija reagirala tek nakon 23 dana, zašto je optuženi imao informaciju prije bilo koga drugog, tko iz policije štiti osobu optuženu za silovanje i koja je uloga u tome samog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pitao je Bernardić ustvrdivši da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znao sve od prvoga dana.

– Samim time sve je znao i premijer Plenković, zaključio je dodajući da policija u Hrvatskoj mora štititi građane, slabije, one koji su izloženi nasilju, a ne smije štititi članove HDZ-a i nasilnike.

Predsjednik SDP-a osvrnuo se i na stanje u hrvatskoj poljoprivredi, navodeći da je hrvatskih proizvoda sve manje na policama trgovina.

Ustvrdio je kako je došlo vrijeme da se to promijeni te dodao da SDP ima plan za poljoprivredu, kojemu je cilj, među ostalim, hrvatskim poljoprivrednicima osigurati 20 posto europskih poticaja više te transparentnu dodjelu poljoprivrednog zemljišta. Autor: T.D./Hina