Skip to content

Zanimljivi razgovor sa Duškom Šiblom u povodu izložbe u Varaždinu

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Duško Šibl, istaknuto je ime aktualnih hrvatskih stvaralaca. Sredinom rujna izlaže na zajedničkoj izložbi s fotografom Željkom Koprolčecom u varaždinskoj galeriji Zlati ajngel.

Izložba se otvara trinaestog rujna.

  • Da, izložba se otvara 13. rujna u poznatoj varaždinskoj galeriji Zlati ajngel. Izlažem zajedno sa svjetski poznatim fotografom Željkom Koprolčecom. Njegove se fotografije nalaze u New Yorku u MoMI. Koprolčec je bio inspiriran mojim radom, vidio je određene sličnosti između svoga pristupa fotografiji ženskom tijelu  i moga slikarskoga pristupa ljudskom tijelu. Vidio je sličnost u dinamici, u pokretu, u klaustrofobiji ponekad, u kompoziciji. Drage  volje sam prihvatio njegov prijedlog za izložbu. Izlažem desetak svojih slika, a on desetak svojih fotografija u galeriji koja ima dvije razine. Radovi neće biti odvojeni već će biti pomiješani. Zgodno je što se izložba održava za vrijeme Varaždinskih baroknnih večeri. Dogovor je da bih ja trebao u galeriji po modelu nešto naslikati pred publikom. Jako mi je važan proces rada.

Kako će funkcionirati svijet slika i svijet fotografije, zajedno?

  • Bitna je kompozicija. I za sliku i za fotografiju važna je kompozicija. Čovjek sam fotoaparatu sugerira. Svaki fotograf ima svoj način. Kao i u slikarstvu.

Slikate vrlo energično i ta se energija osjeća na Vašim slikama. Na fotografijama se osjeća određena napetost.

  • Ponekad ubijem sliku jer je previše energije. Da, na fotografijama se osjeća  uzbudljivost.

Slikate najčešće  ljudska tijela, naga tijela u pokretu?

  • Moje su figure simbol svega, ljudske figure, ne oblačim figure jer ih to sputava. Kada gledam baletnu predstavu ne volim da kostimi sputavaju, volim da se vidi pokret mišića i tijela. Meni je najvažniji pokret.

Vjerni ste slikarstvu.

  • Kod mene je to potreba za slikanjem, nužnost. Ne slikam ni zbog slave ni zbog novaca.

Nakon varaždinske izložbe što je u planu?

  • Trebao bih imati u Mimari iduće godine, u ožujku, malu retrospektivu, oko četrdeset slika iz svih segmenata moga opusa. Spremam izložbu i za Waldinger u Osijeku. Za ovu godinu pripremam izložbu u Voloskom. Nedavno sam se preselio iz Dubrovnika u Opatiju. Za godinu dana izložiti ću u Sarajevu moje likove iz Marina Držića za vrijeme filmskog festivala.

Novosti u atelijeru?

  • Donio sam slike iz Dubrovnika, spremam se za slikanje. Dubrovačke su slike drugačije od zagrebačkih.

Miroslav Pelikan