Skip to content

‘Trumpova ideja o kupnji Grenlanda je apsurdna. Grenland nije na prodaju. Tu razgovor završava’

To bi Hrvati objeručke prihvatili, čak se i dičili prevarantskim uspjehom, naravno uz mega proviziju i sve po zakonu

– Grenland nije na prodaju i ideja o njegovoj prodaji Sjedinjenim Državama je apsurdna – rekla je u nedjelju danska premijerka nakon što je savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa potvrdio da postoji američki interes za kupnju najvećeg otoka na svijetu.

– Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno – izjavila je danska premijerka Mette Frederiksen za list Sermitsiaq tijekom posjeta Grenlandu, prenosi Reuters.

Trump je u nedjelju potvrdio novinarima da je nedavno razgovarao o ovoj mogućnosti, iako je rekao kako takav potez ne spada u prioritete.

– Pojavio se taj koncept…, strateški gledano on je zanimljiv – rekao je američki predsjednik novinarima. “Nije broj 1, to vam mogu reći”, dodao je.

Trump bi početkom rujna trebao posjetiti Kopenhagen, gdje će na sastanku s premijerkom Frederiksen i Kimom Kielsenom, premijerom Grenlanda, autonomnog danskog teritorija, razgovarati o Arktiku.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow u nedjelju je potvrdio medijima izvješća o razgovorima Trumpa i njegovih savjetnika, vođenim tijekom tjedna, o ideji kupnje Grenlanda. 

On je podsjetio kako je i predsjednik Harry Truman također htio kupiti Grenland.

– A Danska posjeduje Grenland, Danska je naš saveznik, Grenland je strateško mjesto. I imaju puno vrijednih minerala – dodao je Kudlow.

Obrambeni sporazum između Danske i SAD-a, sklopljen 1951., dao je SAD-u prava na kontrolu zračne baze Thule na Grenlandu.

Grenland, smješten između sjevernog Atlantika i Arktika, ovisi o danskoj gospodarskoj potpori. Vlasti na Grenlandu same vode svoju unutarnju politiku, dok o vanjskoj i obrambenoj politici brine Kopenhagen.

– To je apsurdna odluka i Kim Kielsen jasno je dao do znanja da Grenland nije na prodaju. Tu se razgovor završava – rekla je premijerka danskom TV kanalu DR.

U petak je grenlandska ministrica vanjskih poslova Ane Lone Bagger za Reuters izjavila da su na Grenlandu “otvoreni za posao, no nisu na prodaju”.

AUTOR: Hina